Пет месеца ДАНС мълчи за дейността на езиков център в Айтос

Пет месеца ДАНС мълчи за дейността на езиков център в Айтос

16 февруари 2017  |   0 коментара

ВМРО - Айтос чака пети месец ДАНС да каже с какво се занимава езиков център в града. За това се оплака председателят на местната структура на ВМРО Галина Димитрова. Още през октомври миналата година тя е подала сигнал до Държавна агенция „Национална сигурност“.

Притесненията на Димитрова са, че центърът, който се намира в центъра на Айтос, разпространява литература, която не е свързана с обикновения ислям. Още повече, че мястото се рекламира като център по чуждоезиково обучение, подготовка за матури и кандидат-студентски изпити. В Галина Димитрова обаче е попаднала книга на мюсюлманския философ от 13 век Бадиуззаман Саид Нурси, която е разпространявана в центъра. Нурси е особено популярен в мюсюлманските среди и е сред любимите мислители на скандално известния Феттулах Гюлен.

Въпросният езиков център е регистриран на името на фирма „ДЪ БОСФОРУС”.

След като се поразрових в Търговския регистър открих, че в тази фирма има лица и от „Хоризонт 3”, сподели Димитрова пред репортер на Gramofona.com

Щерю Александров, който сега е управител в шуменската фирма, е бил управител и съдружник в „ДЪ БОСФОРУС”, сочи справка на Търговския регистър. „Хоризонт 3” нашумя през 2013 год. Тогава тя започна строителството на пансион за младежи мюсюлмани в близост до циганската махала на Шумен. Строежът предизвика недоволството и притеснението на местните жители.

ВМРО не обвинява никой в незаконна дейност, докато няма категорични доказателства. Чакаме още отговор от проверката, която са ни обещали да извършат, уточни Димитрова.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *