Петрова ще сигнализира прокуратурата и МТСП за случая в Крива бара

Петрова ще сигнализира прокуратурата и МТСП за случая в Крива бара

11 ноември 2016  |   0 коментара

Пиша сигнал до главния прокурор и до Министерство на труда и социалната политика. Трябва да спрат с порочните практики, а правата на децата трябва да са приоритет на работата на всички социални работници.

Това заяви д-р Султанка Петрова, народен представител от Патриотичния фронт и председател на Националната женска организация на ВМРО, в ефира на БНР – Радио София.

За приемната грижа се изразходват 19 млн. лв. годишно, а контрол на тази дейност не виждаме, коментира народният представител.

Случаят от Крива бара, Монтанско, накратко: Приемен родител се става след курс и одобрение от социалните служби. След което за грижата на чуждото дете се получава заплата - поне 600 лева. Жена от въпросното село обаче разказва как служителка, от която зависи решението (и съответно – заплатата), е искала пари, за да бъде одобрена за приемен родител. Служителката иска от кандидата за приемен родител сума от 300 лв., за да одобри документите ѝ и това се е повторило три пъти.

Аз алармирам за проблеми в социалната сфера вече почти 2 години. Още на кръгла маса в началото на 2015 година факти доказваха, че децата в някои случаи са превърнати в бизнес. Опазване на правата на децата е моя битка открай време, каза Петрова и допълни, че това трябва да бъде основен приоритет в работата на институциите.

Ясно е че проблемите са много сериозни и на много места има нарушения, каза тя и е категорична, че това не става без знанието на МТСП, ДАЗД и дирекциите за социално подпомагане.

ДАЗД е институцията, която е отговорна да опазва правата на децата. Свидетели сме на изключително лоши практики в процеса по деинституционализация. Затова и трябва да се извърши одита на дейността на агенцията, за да се види как са разходвани средствата по всички програми, по които е работено, заяви Султанка Петрова.

Продължаваме да настояваме, че трябва да се направи одит на ДАЗД от 2010 до 2015 година. И предлагаме да се създаде агенция за закрила на семейството и децата, включваща най-уязвимите групи – майките, възрастните хора, хората с увреждания, каза още депутатът.

Тя обясни, че с нейния екип имат конкретно предложение са преструктурирате в системата, защото очевидно администрацията не може да работи в този вариант. Концепция по немски модел – реформа, направена отвън. Може да е доста крайно, но всичките ни анализи сочат, че е невъзможно вътре в самата структура да станат промени, обясни тя.

За приемната грижа годишно се изразходват 19 млн. лева, а контрол на тази дейност не виждаме. Докога българските данъкоплатци ще бъдат лъгани, запита д-р Петрова.

Има решение на Министерски съвет и рано или късно ще бъдат закрити домовете. Но не бива да търпим повече лошите практики от хора без морал и ценности, които се облагодетелстват лично. Не може да се търгува с живота и здравето на децата, категорична е тя.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *