Петрова: Социалната грижа за децата е размита и неефективна

11 септември 2015  |   0 коментара

В България не се спазва Законът за закрила на детето, Конвенцията за правата на децата на ООН – това е причината за недопустимите нарушения в социалната грижа за подрастващите.

Така народният представител от Патриотичния фронт и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова коментира темата за двойните стандарти в работата на социалните работници в домовете за деца в ефира на „Нюз 7“. 

Тя припомни, че фундамент в законодателството е съблюдаването на най-добрия интерес на детето. В случаите на настаняване в домове това касае въпросите дали детето е подготвено, дали е адаптирано към новата среда, как приема хората, които ще се грижат за него и т.н.

Петрова определи ситуацията със социалната грижа като размита и неефективна.

Недобрата професионална подготовка на социалните работници е основен проблем, който все още не е решен, посочи тя, припомняйки единственото изискване на социалното министерство към кандидатстващите за такава длъжност – средно образование.

Народният представител от ВМРО поясни, че България е получила 200 млн. лева от Европейския съюз, за да реализира процеса по деинституционализация, с които просто са изградени къщички, наричани центрове от семеен тип.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *