Петрова: Работодател принуждава момиче да декларира, че няма да забременява 3 години

02 май 2017  |   0 коментара

Атаките срещу правата на работниците доведоха до съвременното робство, каза Султанка Петрова

Младо момиче е било подтикнато да подпише декларация при кандидатстването за работа, че няма да забременява три години, защото работодателят влагал средства, за да я обучи за работното място. Получих сигнал за това скоро.

Това каза в „Денят започва“ по БНТ Султанка Петрова – председател на Националната женска организация на ВМРО и бивш депутат.

Според нея такива безобразия се случват не защото няма закони, а защото липсва контрол. В малките населени места се знае кога ще са проверките от Инспекцията по труда, уточни тя.

Имах сигнали, че за проверките, които се правят в едно предприятие, винаги има предварителна договорка. Знае се на коя дата и в колко часа служители от Инспекцията по труда ще отидат във фирмата. За какъв контрол да говорим, попита д-р Петрова.

Българският работник изпита върху гърба си всички неволи и кризи. Атаките срещу правата им доведоха до формирането на ниската работна заплата и до съвременното робство в нашата страна за бедните и забравени хора. Установи се, че те не могат да разчитат на никой и ако не протестират, ако не стачкуват, ако не блокират някоя улица и българските медии не покажат това, нищо хубаво не се случва, коментира бившата депутатка.

Търпението се изчерпа. Не може в съвременна България, в 21 век да няма справедливост, подчерта тя.

Когато работодателят разбере, че майката има едно или две деца, ѝ отказва работа, защото се предполага, че ще боледуват. Всеки работещ трябва да получава достойно заплащане. В никакъв случай минималната работна заплата не трябва да е под линията на бедността, заяви д-р Петрова.

След като водещият Иво Никодимов каза, че Априлското въстание е част от онзи патриотичен дух, който всеки от нас трябва да носи в себе си, тя добави, че е нужно да продължим да съхраняваме това, което със своя борбен дух и патриотизъм нашите герои са направили за Майка България.

Техният пример трябва да следваме, защото тогава са се борили за обща кауза и ценности, но и днес това са нашите норми и мотиви. Трябва да работим, за да просъществува България, подчерта Петрова.

Прочетох преди няколко дни, че КНСБ предлага заплатата да се увеличи със 100 лева. Аз мисля, че трябва да се върви в тази посока, добави тя.
Според нея има хора, които не желаят нито да учат, нито да работят, а просто са превърнали социалните помощи в начин на живот. Те е категорична, че това не трябва повече да бъде толерирано.

Много съм тъжна за това, което се случва в Македония. Трябва да направим всичко възможно, за да остане страната цяла, да има спокойствие, мир. Ние сме част от ЕС и трябва да помогнем на братска Македония, коментира още Султанка Петрова.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *