Петрова: Няма да се узаконява марихуаната

11 март 2016  |   2 коментара

Трябва да бъде правено ясно разграничение между индустриалния коноп и марихуаната. Контролът върху отглеждането и преработването на индустриалния коноп е в ресора на Министерство на земеделието и храните, тъй като съдържащото се в него психотропно вещество е под 0.2%, което го изключва от групата на наркотичните продукти.

Това заяви народният представител от Патриотичния фронт, член на комисиите по здравеопазване и по земеделие и храни, както и председател на Националната женска организация на ВМРО, д-р Султанка Петрова в сутрешния блок на Канал 3

Повод за дискусията са готвените промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, чрез които ще бъде допуснато преработването на индустриалния коноп за изработване на вторични продукти от него. Въпреки това е редица медии се появиха спекулации, че Народното събрание ще легализира марихуаната.

Има научни справки, показващи, че е възможно да се произвеждат над 35 000 продукта от суровината на индустриалния коноп – за строителство, козметика, дрехи. Това е една много голяма ниша, която да доразработим и трябва да позволим на производителите и инвеститорите да реализират такива начинания, информира Петрова.

Темата възбуди обществения интерес, което е добре, за да може да се проведе широк дебат - открит, честен и отговорен. Приветствам ресорните комисии по здравеопазване и по земеделие и храните, че допуснаха участието в дискусията на представители на заинтересовани страни - научните среди, бизнеса, неправителствени организации, и се вслушаха в предложенията им, посочи депутатът от ВМРО.

България има традиции в тази област – били сме една от първите страни, които развива производството на стоки, използвайки свойствата на индустриалния коноп, като сме имали и най-голямата фабрика за коноп на Балканския полуостров, допълни тя.

Петрова уточни, че в голямата си част промените в закона ще намаляват административната тежест върху бизнеса, ще се улесни работата му, както и ще се оптимизира контролът при използването на наркотични вещества, в резултат на което се очаква да се предотвратят и да намалеят случаите на нарушения. В никакъв случай не говорим за легализиране на марихуаната за медицински цели, категорична бе тя.

Коментари

  • Кюрат М. Янков

    март 14, 2016 в 11:21

    Защо цигарите и алкохола са законни все още, като безброй хора умират заради тях...? До сега не съм чувал човек да умре от марихуана.

  • JonyBravo

    март 25, 2016 в 5:31

    А те от къде да знаят,виж че само изпълняват равнис-равнис мирно-мирно и до тук.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *