Петрова: МТСП и ДАЗД да не заблуждават обществото

29 юни 2016  |   0 коментара

Животът на децата ни е в ръце на хора без квалификация и опит, алармира депутатът

От Дом за деца „Пеньо и Мария Велкови“ във Велико Търново не поеха своята отговорност за смъртта на двете момчета, удавили се в р. Янтра. Законодателят е разписал, че грижата за малолетни деца е или на родителя, или на социалната институция, в която са настанени.

Това заяви в предаването „Дискусионно студио“ на телевизия СКАТ народният представител от Патриотичния фронт и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова.

Тема на дискусията бе „Децата не са стока“, а участие взе и юристът Анели Чобанова. Те коментираха системата и предоставяните социални услуги, които не работят в интерес на децата в риск.

Не трябва да се омаловажават ролята и мястото на Министерство на труда и социалната политика и на Агенцията за закрила на детето, от които веднага излязоха със становище, че нарушения в дома няма, изрази възмущението си Петрова.

Нека не заблуждават обществото – промяната няма да дойде от това, че ще преместят децата от дома в център от семеен тип, намиращ се в същата сграда и със същия персонал, допълни тя.

Един от основните проблеми е, че работещите в социалната система нямат достатъчен капацитет. Единственото изискване за заемане на длъжност в сферата е завършено средно образование. Не можем да оставяме живота на нашите деца в ръце на хора без квалификация и опит, категорична бе Петрова.

Депутатът от ВМРО посочи, че не са малко психолозите, педагозите и социалните работници, които отказват да работят в системата, защото са възмутени от начините на функционирането ѝ, защото са манипулирани да влизат в определени схеми и да подписват фалшиви социални доклади, защото са принуждавани от техните ръководители да изпълнява незаконосъобразни разпореждания.

Болното място на обществената система е, че когато се създаде държавен орган, той заживява свой живот, капсулира се и възприема себе си като единствен и незаменим правораздавател, налагащ правила и модели. Това се отнася за Държавната агенция за закрила на детето, дирекциите „Социално подпомагане“ и отделите „Закрила на детето“ към Агенцията за социално подпомагане, посочи от своя страна адвокат Анели Чобанова.

Според нея липсата на кадри е огромен порок на социалната система.

Султанка Петрова представи и изготвената от нея и екипа ѝ концепция за преструктуриране на системата. Тя предвижда създаването на единен орган, отговарящ за уязвимите групи в българското общество – децата, семействата, възрастните и хората с увреждания.

Концепцията може да разгледате тук >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *