Петрова и НПО: процесът по деинституционализация е опорочен

Петрова и НПО: процесът по деинституционализация е опорочен

19 август 2015  |   0 коментара

Процесът по деинституционализация на децата на България е опорочен и е нужна спешна намеса на държавата.

Около това мнение се обединиха председателят на Националната женска организация на ВМРО и народен представител от Патриотичния фронт д-р Султанка Петрова и представители на шест неправителствени организации, работещи по проблемите със закрилата и правата на децата в България.

Експертите се събраха за дискусия по повод получения доклад на Европейската комисия в края на месец юли за процеса по деинституционализация у нас.

За съжаление, това, за което алармирам от няколко месеца, вече ни го написаха и от Европа.  В доклада се посочва, че деинституционализацията в България е в критичен етап и има сериозни забавяния при регулиране на услугите. Обезпокоителното е как ще бъде организирана грижата за децата с тежки увреждания, децата от домове и т.н, обясни д-р Петрова.

Тя допълни, че в европейския документ се обръща сериозно внимание на натовареността на социалните работници, лошите условия на труд, ниското заплащане - за което нееднократно е алармирала.

От ЕК с тревога отбелязват също, че в процеса на деинституционализация са нарушавани правата на децата от домовете, тъй като е допускано тяхното местене да става без индивидуален подход и предварителна подготовка, а само с цел да се запълни капацитета на новата услуга.

Препоръчват ни да се обмисли как да се насърчи взаимодействието между местните власти и гражданското общество в планирането на следващия период от 2015 до 2020 г., обяви още народният представител.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *