Петрова за социалната и демографска политика на Патриотите

Петрова за социалната и демографска политика на Патриотите

27 април 2017  |   0 коментара

Султанка Петрова от ВМРО пред FN вдига завесата ще участва ли в кабинета „Борисов 3“ и как Патриотите ще се борят с демографския срив

Ако има пари, Обединените патриоти ще настояват освен за преизчисление на всички пенсии и за повече социални услуги за възрастните хора. Това заяви за Flashnews бившият депутат от Патриотичния фронт Султанка Петрова. Тя не е в 44-тото НС, но е работила по социалната програма на Патриотите. Нейното име се спряга за социален министър или за заместник-социален министър в новия кабинет.

Султанка Петрова е бивш депутат от Патриотичния фронт в 43-тото Народно събрание. Била е член на парламентарните комисии по здравеопазване и по земеделие и храни, председател на Националната женска организация на ВМРО. Петрова е магистър по „Социални дейности, мениджмънт на професионалното развитие“ в Софийския университет, като през 2005 г. защитава и докторска степен в сферата на социалната проблематика.

Каква социална политика ще водят Патриотите в бъдещето управление и в 44-тото НС?

Ще работим за намаляване на бедността, то е свързано с доходите, пенсиите, намаляване на безработицата, с ниската раждаемост и високата смъртност. България по тези показатели държи всички първенства в ЕС. Тези дни излезе и анализа на Евростат, който показва, че сме пак най-бедните в цяла Европа. Това потвърждава тезата, че сме били прави и борбата с бедността трябва да е приоритет в нашата работа. За да се постигнат резултати обаче, трябва да се върви и към развитие на икономиката и по-бърз достъп на хората до администрацията.  Що се касае за пенсиите, те ще бъдат увеличени на две стъпки – първата от юли 180 лв., втората от октомври на 200 лева.

Смятате ли, че Вашите избиратели ще ви критикуват като не изпълнихте обещанието си за 300 лева минимална пенсия?

Да, това е така. Но все пак хората решиха така. Ние  имаме 27 депутати в Народното събрание, явно има хора, които не се интересуват от увеличението на пенсиите. 10% от пенсионерите само са гласували за Обединените патриоти. Освен че през октомври ще станат 200 лева пенсиите, предвиждаме и преизчисление на пенсиите, а с новия бюджет, ако има възможност, ще продължават да се увеличават. Ще има и други допълнителни социални услуги, които ще подпомагат възрастните хора. Ако има по-голям контрол от институциите, ще има повече пари. Говоря за сивата икономика, за корупцията и разглеждане на решенията за ТЕЛК. За ТЕЛК-овете ще има политическо решение как ще се преразгледат и контролират.

Как ще се борите с демографският срив? Ще има ли политика към младите семейства, майките?

Имаме няколко предложения. Ще работим за профилактика в здравеопазването, развитие на социални и здравни услуги, социална и здравна карта. Подпомагане на младите семейства с безлихвени заеми за купуване на жилище, инвестиции, включително построяване на жилища, които младите семейства да ползват на нисък наем. Много са ни идеите. Вече е въпрос на обсъждане и политическа воля кое да се реализира. Трябва да мотивираме хората, които не работят и не учат, за да са част от обществото трябва да се образоват и да имат професионална квалификация. Имаме предложение хора, които не работят повече от 6 месеца, да не получават социални помощи.

Г-жо Петрова, Вие винаги сте подкрепяли социални каузи и законопроекти. Имате ли покана да участвате в управлението на страната? Канена ли сте за социален министър или въобще като част от кабинета „Борисов 3“?

Нямам никакво предложение. Работила съм добре и когато не съм била в парламента. Няма значение властовата позиция, за да работя за обществото. За мен това не е най-важното нещо. Важното е да имаме желание да свършим едни добри неща за България.

Ако все пак ви поканят да участвате в управлението на ГЕРБ и Обеднените патриоти, ще приемете ли?

Говори се подобно нещо. Ще обсъдя всички предложения, защото имам и други предложения и тогава ще реша къде ще бъда най-полезна за България.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *