Петрова: Децата са огледало на обществото

05 март 2017  |   0 коментара

Последните случаи на насилие в училище и у дома станаха повод телевизия „България 24“ да потърси за коментар кандидата за народен представител в 24 МИР София от „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ д-р Султанка Петрова. Последният случай бе с 11-годишното момиченце от столично училище, което загуби живота си, а инцидентът се свързва с насилие от друго дете.

Петрова е бивш депутат в 43-тото Народно събрание, един от акцентите в нейната работа и като председател на Националната женска организация на ВМРО, са правата на децата и детското здравеопазване.

Последните дни станахме свидетелите на изключително тежки случаи на агресия между деца. Това ни кара се замислим как, като родители и като общество, трябва да имаме отговорност към бъдещето на българските деца, каза Петрова.

Поводите за детската жестокост и агресия трябва да се търсят няколко посоки – семейство, училище общество. Защото децата са огледало на обществото. Нека не се заблуждаваме, случаите с детско насилие не са от вчера, допълни тя.

Д-р Петрова, че отражение върху поведението на най-малките дава и това колко време прекарват те пред телевизора и компютъра. Но следят ли родители им и контролират ли какво гледат децата им, запита тя. Защото, по думите ѝ, децата попиват видяното и в семейството, и в училище, и на улицата, и в медиите.

Децата от най-ранна детска възраст се учат на навици и на това кое е добро и кое не. Учат се как да се справят в обществото, на улицата, в училище. Много е важна ролята на семейството. В този процес. Затова е изключително важен и примерът, който дават родителите на децата си. Ако има насилие в семейството, този факт рано или късно дава отражение върху поведението на детето. Не може родителите да оставят възпитанието на децата единствено и само на училището, заяви кандидатът за народен представител.

Султанка Петрова каза още, че в тежките времена на икономическа и социална криза е много трудно хората до обръщат достатъчно внимание на децата си, защото родителите търсят начин да издържат семейството си. Но това не значи, че трябва да са безотговорни за възпитанието на децата. Храната не е единственото, което трябва да получи едно дете от родителите си, категорична е тя.

Загубехме ценностите си като българи. Приехме най-лошо, привнесено отвън. Свидетели сме как деца пият алкохол, пушат цигари, употребяват наркотици. В закона за здравето е записано, че трябва да има здравно образование за децата, а в по-горните класове и сексуално образование. Но това години наред вече не се случва, обясни още д-р Петрова.

Тя каза, че децата са бъдещето на България и ако искаме здраво поколение, трябва да се грижим и да възпитаваме за тези деца.

Султанка Петрова е на мнение, че трябва да се върнат стоматологичните и лекарски кабинети в училищата. Не само заради последните случаи на агресия, а и за да има профилактика – да може от ранна детска възраст да се хващат социално значими заболявания. Даде пример как възрастта при децата с диабет постоянно намалява.

Профилактичната дейност е тази, върху чиято основа трябва да стъпи и да се развива родното здравеопазване, завърши Петрова.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *