Петрова в Сливен: По-добрата координация между централната и местната власт ще спомогне за решаване на демографския проблем

Петрова в Сливен: По-добрата координация между централната и местната власт ще спомогне за решаване на демографския проблем

10 октомври 2017  |   0 коментара

Демографската политика е един от основните приоритети, които си постави правителството на Бойко Борисов. Всички отчитахме, че натрупаните проблеми са много важни, но нямаше волята да бъдат решени. Начинът е в по-добрата координация между централната и местната власт, което ще спомогне за разрешаване на демографския проблем.

Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова на среща в Сливен за демографските тенденции и жизненото равнище. Срещата се проведе на по покана на областния управител Чавдар Божурски. В нея участваха структурите на държавната администрация, КТ „Подкрепа“ и КНСБ, неправителствени организации.

Законът за социалната икономика и социалното предприемачество ще бъде подготвен до края на 2017 година, информира  Петрова. По думите на заместник-министъра социалната политика може да се развива и от неправителствени организации, и от хора с увреждания, и в гетата.

За първи път извеждаме тази тема като приоритет. Много е важно, защото по време на българското председателство ще има среща на високо ниво на всички министри на социалната политика и труда, която ще е насочена към социалното предприемачество, каза още Петрова.

Сливен е сред областите, които се нареждат след най-бедната Видинска област по редица показатели. Доходът на населението от работна заплата през периода 2008-2016 г. в страната е нарастнал с 46 процента, а в Сливенска област – с 13,6 на сто или възлиза на 5 723 лева – съобщи Теодора Златанова, експерт от екипа на заместник-министъра. Брутният вътрешен продукт на човек от населението е нарастнал с 12,3 на сто общо за страната в периода 2011-2015 г., а в областта – с 5,3 на сто. Средната работна заплата за тази година е 1040 лева за страната срещу 790 за областта.

Демографският колапс в България е заради миграцията. Европейските държави не дават, а даже приемат мигранти, каза от своя страна доц.Георги Бърдаров, съветник на Султанка Петрова. Той посочи, че в Сливенска област, както и в някои други региони, от една страна има дефицит на работна ръка, а от друга – излишък на неквалифицирана работна ръка. Развитието на дуалното образование е едно от решенията. 10,4 на сто от населението на областта е от ромски произход, но реалната му численост е по-голяма – посочи още той.

Участниците в срещата съобщиха за проблеми, свързани с начините за подпомагане, трудоустрояване, възможностите за социално предприемачество, ниските доходи на работещите в социалната сфера. Мненията и предложеният им ще бъдат изпратени в МТСП. Заместник-министър Петрова заяви, че въз основа на тях ще бъде изработена регионална демографска политика.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *