Петрова: Външни експерти проверяват домовете за деца

Петрова: Външни експерти проверяват домовете за деца

02 декември 2015  |   0 коментара

От една година настоявам за изготвяне на пълен мониторинг на дейността на Държавната агенция за закрила на детето в процеса на деинституционализацията в България. Най-накрая започна такава проверка от външни експерти, която да установи до каква степен е ефективна грижата за деца с увреждания в центровете за настаняване от семеен тип.

Това заяви народният представител от Патриотичния фронт и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“

През 2010 г. започна деинституционализация, целяща настаняването на деца, лишени от родителска грижа или с увреждания, в семейна или близка до семейната среда. До момента ДАЗД е работила по 5 европейски програми, усвоявайки 200 млн. лева. Но за да не загубят финансирането, самоцелно преместват децата от социалните домове в центровете от семеен тип без да има реален положителен ефект от това върху самите деца, обясни Петрова.

Напротив – нарушенията на правата им са много. Такива бяха изнесени и по време на третата кръгла маса в парламента, която организирах. Радвам се, че срещам единомислие и от страна на неправителствени организации, и от страна на омбудсмана на България и се надявам, че ще допринесем за правилното регулиране на социалните грижи в страната, допълни още народният представител.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *