ПГ на ПФ предлага: Предаванията на БНТ и БНР – само на български език

ПГ на ПФ предлага: Предаванията на БНТ и БНР – само на български език

20 януари 2016  |   0 коментара

Парламентарната група на Патриотичен фронт внесе законопроект за изменение на Закона за радиото и телевизията. Той цели да приведе разпоредбите на Закона за радиото и телевизията в съответствие с чл. 3 и чл. 36 от Конституцията.

В мотивите е записано, че „с посочените конституционни норми се регламентира, че официалният език в републиката е българският и изучаването и ползването му е право и задължение на българските граждани.”

Народните представители от ПГ на Патриотичен фронт предлагат да бъде заличено, че програмите или отделни предавания могат да бъдат и на друг език, когато са предназначени за български граждани, за които българският език не е майчин. Според вносителите подобна разпоредба е в разрез с конституционното задължение на всеки български гражданин да изучава и ползва български език.

Подобни са и причините за второто предлагано изменение в чл. 49, ал.1, установяваща задължението на БНР и БНТ да създават предавания, предназначени за българските граждани, за които българският език не е майчин, включително и на техния език.

Ние смятаме, че подобни предавания трябва да бъдат единствено на официалния език в републиката – български, аргументира се председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов при внасяне на мотивите. Той добави, че съществуващата сега редакция на изменяните разпоредби по никакъв начин не насърчава българските граждани, за които българският език не е майчин – да го изучават и ползват.

В заключение народните представители от ПГ на ПФ подчертават, че за прилагането на предлаганите промени не се изискват финансови средства. Напротив – приемането им дори ще доведе до намаляване на разходите на БНТ и БНР.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *