Патриот прави лъкове на близнаците Михаил и Калоян

Патриот прави лъкове на близнаците Михаил и Калоян

08 февруари 2016  |   0 коментара

Тук ще стане въпрос за онези мъже, които стават само по-качествени с годините и никога не излизат от мода. Всеки от тях е овладял добре тайните на възрастта и попрището си, знае как да ги използва в своя полза.

Това пише в обширен материал в. „Стандарт“, посветен на дядовците в публичното пространство. Един от тях е доц. Милен Михов – народен представител от Патриотичният фронт и член на ръководството на ВМРО.

Ето какво разказват за него журналистите Росана Манева и Мария Филева:

Депутатът от Патриотичния фронт Милен Михов има 4-месечен стаж преднина пред премиера Бойко Борисов. Води го и по количествени показатели - на 22 октомври 2015-а той стана дядо за първи път на двама внуци наведнъж. Близнаците се родили ден преди деня, в който ВМРО отбелязва годишнина от основаването си - 23 октомври. И пак покрай патриотичните пристрастия на дядо си - историк, помощник-ректор на ВТУ и активист на ВМРО, Михаил и Калоян носят тежки, царски имена. Михаил е кръстен на единия дядо Милен, а Калоян носи буквичката на другия - Кирил.

„Можеха да бъдат и Кирил и Методий“, шегува се Михов.

Близнаците са родени в Пиринска Македония - в Благоевград, но живеят с родителите си в Сандански. Те са рожби на голямата му дъщеря Виктория. Родили се по-дребнички, първите си дни прекарали в кувьоз, но сега се развиват изключително добре, наедряват с часове, силни са, хвали се дядото.

Близнаците са относително спокойни, много ведри деца, допълва той. Предвид натоварената му работа в НС и в две комисии - по образование и отбрана, а и заради разстоянието, срещите не са ежедневни, но пък изключително емоционални. При тях ще е и този уикенд. И отново ще ги забавлява с гимнастика, съпроводена с евъргрийна „Ние сме войници“.

„Чувството, че ставаш дядо, е по-различно. Даваш си сметка, че нещо все пак си оставил зад гърба си“, споделя Михов. Макар и дядо за първи път вече си е дал сметка и за друго - даването на съвети на добре справящи се родители е безсмислено, но надеждата е все пак да бъде чут.

Когато разбрали, че чакат близнаци момчета, родителите им заръчали на дядо Милен да приложи на практика хобито си. Той е активист на дружество „Традиция“, което пресъздава исторически събития по атрактивен начин. Милен Михов е майстор на оръжия и лично е направил някои от използваните в представленията.

„Един детски лък може да бъде направен лесно“, споделя той.

Така обаче е само според него - достатъчно добър материал за основа - еластично дърво - дрян, чам дори, който се накисва с вода и се огъва по определен начин, за да се получи дъга. Тетивата пък трябва да е добре опъната, но не прекалено, така че да може да изстрелва стрелите. Те пък се правят от папур. Пръчките се срязват от единия край, слага се картонче, което служи за стабилизатор. Възможно е да се сложи и перо, но това вече изисква по-голям майсторлък. Залепяш, завързваш конец отзад и... стреляш. Поне Михов не вижда нищо сложно. Вече има опит - направил е няколко лъка и меча на малката си дъщеря. Неговото наблюдение сочи, че всичките му деца, включително и близнаците, реагирали особено добре на българска народна музика. Така приспивал и майка им.

„Явно неравноделните тактове се отличават от другия музикален фон“, заключава той. И с усмивка споделя, че внуците му нямат голям избор - македончета, с дядо войвода, пътят им е ясен и тясно свързан с ВМРО.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *