Патриоти и спортисти ще борят заедно кризата в сектора

Патриоти и спортисти ще борят заедно кризата в сектора

27 ноември 2015  |   0 коментара

Народните представители от ВМРО в парламентарната група на Патриотичен фронт Красимир Каракачанов, Искрен Веселинов, Атанас Стоянов и Милен Михов се срещнаха днес в Народното събрание със спортните деятели Константин (Тити) Папазов, Пламен Константинов и Георги Глушков. Срещата бе инициирана от народния представител Атанас Стоянов – член на комисията за младежта и спорта, и от евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки. На срещата присъства и Карлос Контрера в качеството си на общински съветник от ВМРО в София.

Основна тема на разговора бяха проблемите с финансирането на българския спорт и проблемите със спортната база.

Ако държавата няма отношение към спорта и да постави ясен фундамент за финансирането на клубовете, то и те няма как да надграждат за по-добри резултати, обясни Тити Папазов. Той допълни, че ако се отпуснат достатъчно средства ще бъде подкрепена експертността как те да се разпределят най-ефективно. Имаме успехи в доста спортове, но финансирането остава или съмнително, или според настроението и благосъстоянието на спонсорите, допълни той.

Като пример бе посочено, че ако у нас за спорт от държавата се отделят 72 млн. лева, то само за турската федерация по баскетбол южната ни съседка дава 108 млн. долара. Дори съседна Сърбия, която е в тежко икономическо положение и не разполага с пари от еврофондове, всяка община отделя нарочни 5% за развитие на спорта.

Според Пламен Константинов при ниската данъчна политика у нас държавата трябва задължително да спонсорира спорта и културата. Трябва да се търсят резерви и в съвместна работа през бюджетите за образование.

Клубовете са бедни и останаха като просяци, обобщи Георги Глушков. Според него са необходими схеми, които да позволят на клубовете да работят, трудност са и липсата на рекламни договори заради свитото производство и пазар у нас. Трябва да се помисли и как да бъдат стимулирани треньорите у нас, а в процеса трябва да бъдат въвлечени и образованието, и общините, единодушни бяха спортните деятели.

Те са категорични, че вложените в спорт пари ще се върнат на държавата като икономии в други области като здравеопазването, например.

Народните представители от парламентарната група на Патриотичен фронт поеха ангажимент да формулират конкретни предложения за разрешаване на изложените проблеми и да ги адресират до съответните институции, както и да окажат съдействие и натиск за придвижването им.

Според тях един от вариантите е общините също да предвидят целева субсидия за развитие на спорта – практика, която вече дава резултат в няколко по-малки и небогати населени места.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *