„Патриоти за София“ няма да допуснат увеличение на цената на водата

„Патриоти за София“ няма да допуснат увеличение на цената на водата

28 януари 2016  |   1 коментар

„Софийска вода“ – шайка разбойници, поведението им – махленско, категоричен Карлос Контрера

Липсват каквито и да е основания за повишаване на цената на водата в София. Би било възможно само и единствено, ако „Софийска вода” спазва бизнес-плана си и е постигнала заложените в него показатели. Това не е налице, следователно не може и да има увеличение. Ние няма да допуснем подобно своеволие.

Това заяви председателят на групата съветници „Патриоти за София – ВМРО и Атака“ Карлос Контрера в началото на днешната сесия на Столичния общински съвет.

Повод за изказването му е искането на водния монополист за поскъпване цената на водата с 20 %, тоест 2,112 лв. за 1 куб. м. без ДДС, внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране. Това се е случило без да бъдат уведомени нито Столична община, нито Столичния общински съвет, което следва да е нормална практика между контрагенти.

Според Карлос Контрера това е скандално. Той определи поведението на „Софийска вода“ като махленско, като на шайка разбойници, които не се плашат от никого и от нищо. Представителите на френската компания „Веолия” – мажоритарен собственик на „Софийска вода”, се изживяват като гаулайтери или губернатори в африканска колония, възмути се Контрера.

Общинският съветник от ВМРО отправи апел към колегите си да преосмислят ползата и нуждата от концесията на „Софийска вода“ и припомни искането на партията му за прекратяването ѝ, за което бяха събрани и над 60 000 подписа.

Контрера посочи, че забележките към дружеството не са една и две и са все сериозни. Той изтъква, че „Софийска вода” не изпълнява инвестиционната си програма, не покрива дори приблизително основните показатели по отношение на ВиК системата, не обслужва финансовите си задължения, Всъщност концесионерът се държи като някой, който минава за малко през София, граби каквото може и после си тръгва, допълни съветникът от ВМРО.

От началото на концесията през 2000 г. няма една регулаторна година, в която да е имало поне приблизително постигане на поетите задължения съгласно концесионния договор. „Софийска вода“ се показа като недобронамерен и лош партньор, който изнудва и гражданите, и Столична община.

Карлос Контрера разкритикува факта, че водният оператор на София е внесъл бизнес-плана си за 2016 г. без да дори да го консултира със СО. По данни от КЕВР той бил върнат, защото имало много пропуски и нарушения. Контрера риторично запита какъв е смисълът от тази концесия, когато очевидно „Софийска вода“ се управлява непрофесионално.

Коментари

 • Любомир Караиванов

  януари 30, 2016 в 2:50

  Защо г-н Иванов (КЕВР), г-жа Фандъкова и ръководството на Софийска Вода не коментират преди това как Изпълнителеният Директор (Бруно Рош) на френската компания Веолия, собственик на Софийска Вода (която сега иска 20% увеличение), който също е бил много години преди това шеф на водната компания в Букурещ Апа Нова (също собственост на французите) е арестуван в Румъния заедно с цялото ръководство на водната компания в Букурещ и обвинен от специализираната пркуратура (същата, която Европейската Комисия дава за пример и се споменава сега в мониторниговият доклад за България и Румъния) преди няколко месеца за милиони евро подкупи към румънски политици, румънският регулатор КЕВР, общински съветници, пране на пари, ошфорни сметки, организиране на криминална група от служители на бившата комунистическа Държавна Сигурност на Румъния, които са подслушвали телефоните на служителите на водната компания да не изнасят инфорация за злоупотребите, които французите извършват и др.

  В следсвие на всички тези криминални действия (според специализираната поркуратура) цената на водата в Букурещ е вдигната със стотици проценти. Същата компания, същите мениджъри сега искат да дигнат по същия начин цената на водата и в София. А дали и със същите практики .. ?

  Румънската специализирана прокуратура според румънските медии, телевизия е завела дело и срещу самата френска компания Веолия за нейните добри практики в "публично частното партьорство", които е въвела в страната (според публикации и интервюта на прокуратурата). Всеки може да види това, ако напише в сайтовете, на който и да е румънски ежедневник или на самата специализирана прокуратура името на водната компаниния в Букурещ - собственост на французите: Apa Nova.

  Всичко това е свободно за четене в цяла Румъния и на сайта на специализираната прокуратура:

  http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=6758

  https://www.pna.ro/faces/comunicat.xhtml?id=6757

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *