„Патриоти за София“: Бюджетът на столицата се нуждае от корекции

„Патриоти за София“: Бюджетът на столицата се нуждае от корекции

05 януари 2016  |   0 коментара

Представеният проект за бюджет на София за 2016 г. повтаря редица слабости в управлението на столицата, които сме критикували през годините. Това не е бюджетът, който очаквахме да видим, и няма как да го подкрепим в този му вид.

Това коментира председателят на ВМРО - София и председател на групата „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА” в Столичния общински съвет Карлос Контрера.

Той е категоричен, че проектът в доста отношения се разминава с обявените програмни приоритети на политическата група на ВМРО и АТАКА в СОС. Затова Патриотите ще очакват финансовата рамка да претърпи промени, като някои от параметрите в него да бъдат преосмислени.

Групата на „Патриоти за София“ е внесла своите предложения за корекции и допълнения, като основният акцент е да се насочи финансиране към дейности и райони, които до сега са били неглижирани от администрацията и управляващото мнозинство.

Едно от предложенията е бюджетът за спорт да бъде увеличен до 2,5 млн. лв., тъй като предвиденият е недостатъчен за развитие на сектора. Според Контрера всяка година средствата за спорт трябва да се увеличават, докато се достигне до 2-3% от бюджета на общината.

Заместник-председателят на Общинския съвет от групата „Патриоти за София-ВМРО и АТАКА” Николай Пехливанов отправя критики към прекалено раздутия бюджет за издръжка на администрацията. Според него трябва да има сериозни промени и преосмисляне на модела, в който всяка година се дават все повече милиони за администрация, а няма повишаване на ефективността.

Пехливанов настоява в капиталовата програма да бъдат включени като приоритетни два знакови за София обекта – парк „Заимов”, който да бъде изцяло реновиран, и основен ремонт на трамвайното трасе в участъка от ул. „Кракра“ по бул. „Янко Сакъзов“ и бул. „Мадрид“.

Групата на ВМРО и АТАКА в СОС е направила над 30 предложения за ремонт на малки и квартални улици в районите „Витоша“, „Нови Искър“, „Връбница“, „Надежда“. Съветниците предлагат да се ремонтира здравната служба в кв. „Враждебна“, както и да се изгради детска площадка в кв. „Овча Купел“, за което има събрана подписка от граждани. Предложено е и закупуването на специализиран софтуеър за центъра за видеонаблюдение, който да позволи разпознаване на лица и номера на автомобили с цел превенция и разкриване на престъпления. Предложено е и увеличение на бюджета по перо „Туризъм”.

Общинският съветник Димитър Антов пък предлага да се увеличат парите за поддръжка на гробищните паркове, като се осигури по-добра охрана, осветление, почистване на парковете и ремонт на алеите. Той предлага също така създаването на електронен регистър на гробищните места, за да се прекратят практиките за нерегламентирано продаване на гробни места.

Карлос Контрера заявява, че като цяло бюджетът се нуждае от преосмисляне. Той информира, че предстои дискусия с членове и симпатизанти, като се очаква гражданите да дадат още разумни предложения по бюджета на София. Групата съветници от „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“ се ангажира да ги внесе като поправки и допълнения.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *