Патриотично пренареждане

Патриотично пренареждане

29 октомври 2015  |   0 коментара

Без много екшън ВМРО спечели в местния вот далеч повече от НФСБ и „Атака“, пише в. „Стандарт“ 

автор: Мария Филева

Битката за местната власт извади наяве ново преразпределение на силите сред националистическите формации. Оказва се, че балансираната кампания на ВМРО е по-резултатна от пикантните изцепки, спретвани от Волен Сидеров в кампанията и навръх изборната нощ, както и от шумните ултиматуми на бившия му партньор, сега съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

На местния вот ВМРО и НФСБ 

не успяха да мелят брашно заедно 

Според запознати лансираният като енергиен експерт Стефан Гамизов е в основата на раздялата между партньорите от Патриотичния фронт. Симеонов е настоявал на местните избори в коалицията между ВМРО и НФСБ да се включи и сдружението на Гамизов „Гражданска лига“. Допълнително вода в огъня налял и отказът на войводите да подпишат написания от Гамизов и внесен от Симеонов законопроект за прекратяване на дългосрочните договори с американските централи ТЕЦ „Марица-изток“ 1 и 3. В крайна сметка тихата дипломация на баш войводата Красимир Каракачанов се оказа успешен ход. Вярно, до нея се стигна по неволя, след като в последния момент партньорът му Симеонов го изненада с решението си да се явява сам. И не просто - на места лидерът на НФСБ поведе открита битка с кандидатите на ВМРО (например във Велико Търново, където дори изключи от партията местния си координатор, защото подкрепил Пламен Легкоступ). Другаде пък макар и формално заедно, така и не накара структурите си да работят за общата номинация (Русе). 

Резултатите са очевадни - във Велико Търново Легкоступ е трети, ВМРО вкарва трима общински съветници с 5,51 %, НФСБ - нито един с резултата си от под един процент (0,95).

В Русе кандидатът на ВМРО Искрен Веселинов е втори след спечелилия с малко още на първи тур Пламен Стоилов от ГЕРБ. ВМРО има 7 съветници в ОбС, НФСБ - отново нито един.

Подобна е ситуацията в цялата страна 

В София ВМРО вкарва трима в СОС, а Ангел Джамбазки остана пети в кметската битка. НФСБ - нямат нито един съветник. В Благоевград и Сливен съотношението на силите е 2 към 0 в местния парламент в полза на войводите. В Бургас само на пръв поглед НФСБ има надмощие - вкарва 4-ма в ОбС, срещу един на ВМРО, но горчивата истина е, че миналата година Каракачанов изобщо нямаше човек там, а НФСБ бе втора сила със 7 съветници. Сега се е сринал до четвърти. 

ВМРО е на плюс и заради коалициите, в които се включи. В три областни града войводите отиват на балотаж - Видин, където тяхната Росица Кирова има първи резултат, в Плевен, където са заедно с Реформаторите зад Георг Спартански, и в Пловдив. Там Славчо Атанасов се води общ кандидат на Патриотичен фронт, но е възприеман повече като човек на ВМРО. В парламента позицията му е винаги по-близка до тази на войводите, отколкото на собствената му партия НФСБ. Листата за общински съветници е обща, но влизат само представители на ВМРО и с помощта на преференции. 

В местните избори „Атака“ просто отсъства. Оттам и подозренията, че с екшън изпълненията си Сидеров се опитва да прикрие гръмовния провал. Тъжно е, но ден след края на изборния ден двете партийни телевизии СКАТ и АЛФА се похвалиха със своите успехи - НФСБ с кмет във варненското село Константиново, "Атака" - в мездренското село Оселна. Показателна е и реакцията на лидерите - хулиганските улични битки на Сидеров, оглушителното мълчание на Симеонов, скрит в бургаската си крепост, и дипломатичността на Каракачанов. 
Толкова със сметките от вота. След година присъствие в парламента ВМРО успя да се легитимира като по-диалогичния, стабилен и предсказуем партньор. Емоционалният Валери Симеонов често се забърква в скандали, които макар и зрелищни, по-скоро се оказват безрезултатни. 

С ореола на славното романтично минало и без да изоставя патриотичната риторика, Каракачанов успя да оформи нов образ на партията си - по-скоро като консервативна, отколкото националистическа. Тъкмо засилването на консервативната тенденция е основанието за общи действия с Реформаторския блок не само в предизборна обстановка. Затова никак не е изключено при трансформация в дясното пространство (след евентуално разпадане на РБ) в новия коалиционен формат място да намерят войводите за сметка например на НПСД. Бъдещето ще покаже, разбира се. 

На този етап обаче е ясно, че стъпвайки на постигнатото, ВМРО се готви да се включи по-активно във властта, в изпълнителната власт. И че смята за грешка отказа за три министерски кресла при съставяне на кабинета. „Ако българското правителство и партията мандатоносител заяви ясно намерение да промени външната политика, да се разправи радикално с битовата престъпност и енергийните монополи бихме участвали, помагали, бихме стояли гръб в гръб, за да свършим тази работа“, заяви Каракачанов в изборната нощ.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *