Патриотичният фронт поиска промени в НПК

Патриотичният фронт поиска промени в НПК

03 април 2015  |   0 коментара

Народните представители от групата на Патриотичен фронт внесоха предложение за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Основната цел е извършилите тежки престъпления да получат адекватна присъда, която да отговори на очакванията на обществото, обясниха вносителите.

Според тях, промените ще сложат край на практиката рецидивисти като убиеца на Вероника да използват пропуски в законодателството. Момичето беше убито умишлено и по изключително жесток начин във Велико Търново от рецидивист, който след кратък престой в затвора излиза на свобода и продължава да извършва същите престъпления, а към момента на убийството е с влязла в сила присъда, но е на свобода.

Поради все по-честите подобни случаи и усещането на извършителите им за безнаказаност, както и заради изключителната чувствителност на обществото, вносителите на промените в НПК от Патриотичен фронт предлагат да отпадне възможността за съкратено съдебно следствие за престъпление, довело до смърт, тежка телесна повреда или срещу орган на власт (т.е. полицай, лекар, или друг вид служител). Действащият в момента в НПК текст дава възможност без ограничение подсъдимите да признават събраните доказателства и така под предлог, че пестят време на съда, да получават 1/3 по-ниски присъди.  По този начин парадоксално може да се намаляват едва на 20 години доживотни присъди, полагащи се за изключително тежки умишлени престъпления.

Вносителите на промените в НПК от Патриотичен фронт считат, че спестеното работно време на съда не би трябвало да бъде за сметка на правораздаването и постановяване на справедливост, която цялото общество очаква.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *