Патриотите се срещнаха с представители на IT сектора

Патриотите се срещнаха с представители на IT сектора

20 октомври 2016  |   0 коментара

Днес кандидатите за президент и вицепрезидент на „Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО“ Красимир Каракачанов и Явор Нотев се срещнаха с представители на Националния браншови синдикат „Информационни  и комуникационни технологии“. Той беше представен от Георги Билюков – председател, Андриян Кайряков – заместник-председател, Атанас Десев - член на управителния съвет, Павел Маринов - член на управителния съвет, Борис Гичев - член на контролния съвет. На срещата присъства и евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Представителите на IT сектора изложиха изключително данни за големия потенциал, който има той у нас. Това е единственият отрасъл, който бележи ръст не само като печалби, но и като мащаби на разрастване и работни заплати през последните години в България. На фона на високата безработици сред младите хора IT фирмите търсят и наемат хора в активна възраст – 25-40 години, и предлагат добра работна заплата – далеч над средната за страната. Тук обаче, според Синдиката, идва и големият проблем – липсата на държавна политика.

Младите хора в големия процент от случаите се самообразоват, тай като на ниво средно образование подготовката в тази сфера, извън малкото на брой специализирани училища, е много ниска, техниката е остаряла, преподават се архаични компютърни езици, самите преподаватели не са достатъчно компетентни. Липсва комуникация между бизнеса и образованието, както и реална възможност дори учениците от специализираните училища да усвояват наученото в практика, което е от изключителна важност за този бранш.

Липсата на добра икономическа среда пък отблъсква големите доказани в сферата фирми. Всички тези проблеми карат младите хора да се насочват към чужбина и да търсят реализацията си там.

По време на срещата Красимир Каракачанов изрази позицията си, че младите образовани хора са потенциала на България.

Инвестицията в тяхното образование е изключително ценен капитал и държавата трябва да изработи адекватна, дългосрочна политика, която да обхваща както средното и висшето образование, така и прякото ангажиране на бизнеса в този процес. Нужно е и подобряване на бизнес климата с цел привличане на чужди инвеститори и разкриване на още повече работни места, заяви Каракачанов.

Той пое ангажимента да работи в тази посока и предложи като първа стъпка да организира среща на браншовата организация с депутати от Комисията по образование в парламента.

Явор Нотев от своя страна подчерта, че има и друг сериозен проблем, свързан с работата на хората от IT сектора – условията на труд и съотношението между работното време и заплатата - от една страна, и съпоставка на условията и заплащането спрямо другите държави. Той заяви, че на фона на реалните размери на този бизнес, парите, които получават младите специалисти у нас, далеч не са добри и трябва да се работи и в тази посока.

Ангел Джамбазки обърна внимание на самото провеждане на учебния процес в училищата, като наблегна на архаичните методи и техниката, с която се преподават всички предмети. Той обърна внимание на факта, че ако се „вкара“ бизнесът в училище, това ще подобри работата на бранша. Джамбазки направи конкретни предложения свързани с уеб приложения на учебници, като даде за пример българската история и подчерта, че очаква от бранша при следващата среща конкретни предложения в тази насока. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *