Патриотите с поредна победа в НС – държавата ще отговаря за безопасността на язовирите

Патриотите с поредна победа в НС – държавата ще отговаря за безопасността на язовирите

25 май 2018  |   0 коментара

Държавата ще отговаря за безопасността на язовирите. Това стана факт с промените в Закона за водите, който беше приет на първо четене в парламента тази седмица.

Депутатите гласуваха почти единодушно. Това е голяма стъпка, която е от значение за националната сигурност. Те предвиждат държавата да носи отговорност за язовирите. След влизането на закона в сила общините ще имат три месеца да решат кои язовири да запазят за стопанисване и кои да прехвърлят. След изтичането на този срок ще бъде създадено държавно предприятие, което да поеме собствеността и стопанисването както на общинските язовири, така и върху останалите съоръжения – държавни и частни, при желание на собствениците им.

С измененията се въвежда и категоризация на язовирите. Те се разделят на малки и големи, като по този начин се дава възможност за регламентиране на различните изисквания по поддръжката и безопасната им експлоатация.

Движещ фактор при тази голяма законодателна промяна бе председателят на Комисията по регионално развитие и благоустройство в 44-ото НС, заместник-председател на ВМРО – БНД и заместник-председател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

Ето какво сподели той във „Фейсбук“ веднага след гласуването в пленарна зала:

Един от най-важните закони, приемани в този парламент. Започнахме работа по него с колегата Христов още миналата есен по искане от НСОРБ. После се включиха и от министерски съвет и резултатът е, че за първи път от десетилетия ще има ясен отговорник за язовирните съоръжения. Държавата ще финансира системата, така че наводнения, подобни на това в Мизия да останат в историята. Законът бе гласуван единодушно, което за жалост е рядкост.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *