Патриотите намаляват административната тежест за предприятията на социалната и солидарната икономика

Патриотите намаляват административната тежест за предприятията на социалната и солидарната икономика

05 февруари 2020  |   0 коментара

Единодушно със 112 гласа „за“ днес Народното събрание прие предложението за промяна в Закона за предприятията на социалната и солидарната икономика, внесено от народните представители от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски и Александър Сиди. То цели намаляване на административната тежест за предприятията на социалната и солидарната икономика.

В пленарна зала в подкрепа на законопроекта бе представен доклад от Комисията по труда и социалната политика.

Предложението на Сиди и Поповски е създаване на нов член в закона, който гласи:

Чл. 10а. За изпълнение на възложените от МТСП правомощия НАП предоставя достъп до регистри, администрирани от агенцията в средата за междурегистров обмен (RegiX).

В свое изказване в подкрепа на предложението единият от вносителите д-р Калин Поповски подчерта, че това е малка, но много важна промяна, с която се цели намаляване на административната тежест.

Промяната ще доведе до намаляване на броя на изискуемите документи за вписване в Регистъра на социалните предприятия, който е създаден, води се и се поддържа от МТСП. Изменението на закона ще спомогне за използване на вече събрана информация от страна на държавата администрация за физическите и юридически лица без да е необходимо да се набира една и съща информация от няколко институции за различни цели.

Чрез транспортната система RegiX ще се верифицира нужната информация, подадена от заявителите за вписване в Регистъра на социалните предприятия.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *