Патриотите дариха средства за паметник на легендарния български офицер полк. Борис Дрангов

Патриотите дариха средства за паметник на легендарния български офицер полк. Борис Дрангов

26 юли 2017  |   0 коментара

„Обединени патриоти“ дариха средства за изграждане на паметник на легендарния български офицер и военен педагог полковник Борис Дрангов в София.

Председателят на Парламентарната група Волен Сидеров и заместниците му Искрен Веселинов и Валентин Касабов направиха дарението пред началник-ректора на Академията генерал-майор Груди Ангелов, който ги запозна с проекта за монумент. 

Паметникът, който е дело на скулптора Иван Тодоров, ще бъде издигнат пред Военна академия. Предвижда се да бъде открит за Деня на София – 17 септември. 

Полковник Борис Дрангов е знакова фигура за българските офицери, командир на 9-ти пехотен Пловдивски полк, герой от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война . Три села на територията на днешна България – край Петрич, Пловдив и Кърджали носят неговото име, десетки улици в много градове са наречени на името на храбрия български офицер. 

По време на Илинденско-Преображенското въстание Борис Дрангов напуска военната си служба и заминава за Македония, където събира чета от 120 души.

Паметни остават думите към съпругата му, написани оттам: „В тоя тържествен миг аз без да се колебая поставям отечеството си по-високо от семейството, неговата доброчестина - по-горе от нашите лични облаги“.

Припомняме, че по инициатива на Патриотите парламентът прие Закон за военните паметници, с който към военните паметници се причисляват и паметниците, и паметните знаци, посветени на граничари, които са дали живота си за защита на държавната ни граница. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *