Патриотите възмутени от приемането на Закона за вероизповеданията

Патриотите възмутени от приемането на Закона за вероизповеданията

22 декември 2018  |   0 коментара

Ужасен консенсус между ГЕРБ, БСП и ДПС направи почти безсмислени промените в Закона за вероизповеданията. Искахме да спрем чуждото влияние, готови бяхме да дадем пари на данъкоплатеца, но да гарантираме националния интерес. Сега пари ще даваме, но забрана за финансиране отвън - Турция или Близкия Изток, например, няма. Отпаднаха и всички текстове за овладяване на ислямския радикализъм. Малка утеха е, че поне ще задължим вероизповеданията пред всеки храм да има български флаг. Че и други знамена сме забелязвали, това коментира заместник-председателят на ВМРО и заместник-председател на ПГ на Обединени патриоти Искрен Веселинов.

Организационният секретар на ВМРО и сектретар на парламентарната група на Патриотите Юлиан Ангелов пък заяви, че новият закон за вероизповеданията вече е известен като „Цветанов - Карадайъ".

Православни - 76%, мюсюлмани - 10%. Съотношение - 7,6 към 1. Държавна субсидия: православни - 15 млн. лв., мюсюлмани - 6 млн. лв. Съотношение - 2,5 към 1. Честито на Православна България, изрази възмущението си Ангелов.

Поводът за реакцията им е приемането на Закона за вероизповеданията. Петъчният парламентарен ден бе белязан със скандал, а депутатите от ОП напуснаха пленарната зала заради отхвърляне на техните предложения в Закона.

Приетите текстове предвиждат държавна субсидия да получават вероизповеданията, към които принадлежи не по-малко от едно на сто от населението на страната на база на резултатите от самоопределението от последното преброяване и тя ще е в размер на 10 лева на самоопределило се лице.

Патриотите не бяха доволни по няколко причини. Първата е, че няма да се опростят задълженията, които имат вероизповеданията. Втората е, че се приема възможността за връщането на вакъфски имоти и третото е, че не се спира външното финансиране на вероизповеданията.

Освен това ОП не смятат за справедливо и разпределението на средствата по субсидиите за отделните религии. 

Искрен Веселинов заяви пред журналисти след напускането на залата, че управляващите са се подчинили на инерцията. По думите му, се е решило да не се прави нищо, а да се дадат пари, за да са спокойни вероизповеданията.

Това нас не ни успокоява. Затова напуснахме залата. Нещо, което е съвсем справедливо по отношение на формулировката за парите на православната църква. Не можем да раздаваме държавни милиони и да не искаме насреща никакво отговорно поведение и да не искаме забрана за финансиране отвън. Ние затова решихме да дадем тези милиони. Искахме да дадем милиони, за да не вземат пари от Турция. Сега даваме милиони, а същевременно вземат и от Турция. На кого ще бъдат лоялни тези хора, каза Искрен Веселинов.

Той отчете и положителни неща, свързани със Закона за вероизповеданията.

Едното е, че чуждите духовници ще трябва да съгласуват присъствието си в България с дирекцията по „Вероизповедания“. Другото е, че всички вероизповедания трябва да обявят храмовете си до края на всеки месец януари. Всяка година от месец януари. Това с богослуженията по гаражи и прочее ще бъде практика, която ще се преустанови. Отделно самите места трябва да отговарят на съответните изисквания. Премахваме озвучаванията на външни места, когато няма празници, съответно и разрешение от общината, добави Веселинов. 

Вижте във видеото дебатите в парламента по Закона за вероизповеданията, които преминаха в скандал между Патриотите и ДПС >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *