„Патриотите, ВМРО и Глас народен“ настояват за решаването на сериозни проблеми в Русе

„Патриотите, ВМРО и Глас народен“ настояват за решаването на сериозни проблеми в Русе

19 юни 2017  |   0 коментара

Изчезнал пътен участък и прием на първолаци в русенско училище сред темите, поставени от „старейшините“ пред кмета

През изминалата седмица общински съветници от групата на „Патриотите, ВМРО и Глас народен“ реагираха на някои от най-наболелите въпроси, касаещи русенци, пише „Топ новини“.

На първо място това е най-пострадалият от интензивните валежи от миналата седмица път № 1, намиращ се в местността „Астарджийка“. Там асфалтовият път е изчезнал под тоновете кал, която дъждът е извлякъл от близката нива. Хората, живеещи там, потърсиха съдействие от Иво Пазарджиев, който на свой ред моментално депозира молба до кмета на Община Русе Пламен Стоилов.

Пазарджиев настоява да се извърши проверка дали пътят се поддържа от фирми на Общината и ако това е така, то те да си свършат работата и да почистят платното.

Следващият важен въпрос, за който има депозирано питане до кмета от страна на Владо Владов и Иво Пазарджиев, е във връзка с приема на ученици в първи клас.

В питането на съветниците до кмета пише: „През месец юни 2017 г. беше осъществен прием на ученици в първи клас в учебните заведения на територията на Община Русе. В тази връзка бяхме сигнализирани от множество граждани за порочни практики от страна на родители, които извършват манипулативни действия, с цел децата им да бъдат приети не в училището, което се намира в района, където живеят, а в такова което считат за „по-елитно”. Множество родители се регистрират заедно с децата си като жители на с. Басарбово, тъй като ОУ „Иван Вазов” е средищно училище за децата от селото. По този начин биват ощетявани деца, които живеят непосредствено до учебното заведение. Тази практика съществува и по отношение на други учебни заведения, като отново се извършват адресни регистрации в района на съответното училище. След разговорите с граждани установихме, че най-желаните учебни заведения за прием в първи клас в гр. Русе са СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”, ОУ „Любен Каравелов”, ОУ „Иван Вазов” и ОУ „Отец Паисий"."

Въпросите, които двамата съветници задават към Кмета на Община Русе са следните:

1. Колко са разкритите паралелки в първи клас в СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”, ОУ „Любен Каравелов”, ОУ „Иван Вазов” и ОУ „Отец Паисий” за учебната 2017/2018 година?

2. Какъв е броят на местата в паралелките в първи клас в СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”, ОУ „Любен Каравелов”, ОУ „Иван Вазов” и ОУ „Отец Паисий” за учебната 2017/2018 година?

3. За колко от приетите ученици в първи клас за учебната 2017/2018 година в СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”, ОУ „Любен Каравелов”, ОУ „Иван Вазов” и ОУ „Отец Паисий” се предвижда целодневна организация на учебния ден?

4. Има ли подадени жалби от родители до Община Русе във връзка с приема на учениците в първи клас за учебната 2017/2018 г. и констатирани ли са нарушения?

5. Осъществила ли е общинска администрация контрол по спазването на реда за приемане на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Община Русе за учебната 2017/2018 г.?

6. Получила ли е Община Русе финансиране за ОУ „Иван Вазов” – Русе, като приемник на закритото ОУ „Христо Ботев“ - с. Басарбово по модул „Оптимизиране на училищната мрежа“ от Национална програма „Оптимизация на училищната мрежа“ и ако е получила какъв е размерът му?

Съветниците настояват да бъде представена поименна справка за всички приети ученици в СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”, ОУ „Любен Каравелов”, ОУ „Иван Вазов” и ОУ „Отец Паисий” за учебната 2017/2018 г., в която справка да бъде отразена датата, на която е извършена регистрацията им по постоянен и по настоящ адрес, а също така и да бъде предоставена информация за имената на улиците и техните номера, които формират района на всяко училище от град Русе, което извършва прием на ученици в първи клас за учебната 2017/2018 г.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *