„Патриотите ВМРО, Глас народен“ с резерви за бюджета на Община Русе

„Патриотите ВМРО, Глас народен“ с резерви за бюджета на Община Русе

07 февруари 2019  |   0 коментара

На извънредна сесия на Общински съвет - Русе, провела се на 5 февруари, бе подложен на дебати и гласуване бюджетът за 2019 година. Цифрите показват, че тази година са предвидени средства в размера на 138 045 361 лв.  Или това са 4 милиона лева повече от този за изминалата година.

Всъщност средствата, постъпващи като допълнителен ресурс, идват предимно като следствие от увеличението на минималната работна заплата, което се случи през началото на 2019 година. Това води до механичен прираст на повече отделени пари от страна на държавата за заплати, осигуровки и прочее.

Съветниците от групата на „Патриотите ВМРО, Глас народен“ изразиха по време на обсъждането своите резерви по отношение на проектното предложение и се опитаха да внесат няколко разумни нови момента в него, но мнозинството в местния парламент в лицето на съветниците от ГЕРБ, ДПС, „Атака“ АБВ и „Демократична България“ успяха да се наложат и да ги отхвърлят.

Бюджетът за 2019 година е предизборен. Той не залага на стабилността, както твърди кметът Пламен Стоилов, а по-скоро на имитиращите дейности. И макар да не спираше да повтаря колко революционен е по своята същност, цитирайки разни предстоящи да се случат неща, за критично мислещите русенци е ясно, че по същество това е  бюджет, имащ за цел да спечели още един мандат на настоящия кмет.

В него няма достатъчно средства за малките населени места, които макар че бяха обявени като основна цел за фокус на администрацията на Стоилов, през последните четири години не се промениха особено много в положителна насока. Липсват и социални, екологични и демографски мерки, които да резонират с най-забележимите проблеми на Русе – лошото позициониране по показател „средна работна заплата“, в сравнение с останалата част от големите градове, постоянните замърсявания на въздуха, както и бързото обезлюдяване.

Общинските съветници от „Патриотите ВМРО, Глас народен“ предложиха да се помисли повече и за хората с увреждания. Известни от много години насам са техните проблеми – липсата на подходяща инфраструктура както за движение по тротоарите, така и за достъп до повечето обществени и административни сгради в града. Предложението бе на Владо Владов, който ежедневно живее с болката от това да изпитва затрудненията на хората с увреждания, имайки такъв в своето семейство. Това, обаче, не попречи на кмета Пламен Стоилов да се нахвърли върху него, като се опита да обвини в популизъм и търсене на сензация с думите, изречени от Владов. Това предизвика реакция у председателя на групата общински съветници-патриоти Иво Пазарджиев, който по-късно излезе със специална декларация, която засяга и този момент от вчерашния ден.

Пазарджиев написа:

По време на дебатите кметът Пламен Стоилов за пореден път изговори много лъжи. С това съм свикнал. Това е негов начин на живот и на поведение. Стоилов обаче демонстрира проява на лош вкус и липса на всякакъв такт, упреквайки колегата ми Владо Владов, че е използван и употребяван от някого да говори и да спекулира по темата за хора с увреждания! Препоръча му да се обърнел към „майките на деца с увреждания“ и да разбере от тях нещо си. За съжаление, съдбата на моя колега е такава, че най-близката му майка на дете с увреждания, е неговата съпруга. Те заедно ежедневно водят борба за да осигурят колкото се може по-нормален живот за тяхното дете... Прекланям се пред хора като тях двамата.

Отхвърлено бе и предложение, направено от Траян Тотев от Патриотите, част от средствата, предвидени за читалището в Червена вода, идващи от рента на земеделски земи от бившето училище, да бъдат пренасочени за футболния клуб „Сокол“. От години са известни на Стоилов затрудненията, които шампионът от Червена вода изпитва най-вече от финансова гледна точка. Годишната издръжка на отбор като този от Червена вода, по думите на неговия мениджър, възлиза на близо 10 000 лева. В тази връзка смях будят думите на градоначалника, че всяка година Община Русе подсигурява 1000 лева на отбора и с това се изчерпва ангажимента, който има към местния спорт.

Ясен е хоризонтът пред общинските съветници от „Патриотите ВМРО, Глас народен“ оттук насетне. Настоящата администрация ведно с кмета, излъчен от партия ГЕРБ, са в явна невъзможност да се справят с проблемите, които стоят действително пред русенци. Тези проблеми не се измерват с броя на козметично ремонтираните тротоари, нито с това колко блока са санирани или колко нови улични лампи предстоят да заработят – това са неща, които следва да се правят така или иначе. Тежката картина на паралелния свят – лошият въздух, мръсните и прашни улици, увеличението на раково болните, унищоженият градски транспорт, пълният демографски колапс и незавидното икономическо положение, в което Русе постоянно изпада, са само малка част от онази действителност, която Стоилов отказва да приеме. Поведението, което той демонстрира ден след ден, наподобява инатливо дете, ала в никой случай не подхожда на ранга на градоначалник на един от някога най-големите и мощни български градове. В тази връзка е редно опозицията в лицето на местните патриоти да напомни на русенци за съществуващата алтернатива. Редно е наесен в Общински съвет Русе да има ново мнозинство, а градът – нов кмет.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *