Парламентът одобри проектите за промени в закона за оръжията и боеприпасите

13 декември 2018  |   0 коментара

Парламентът одобри на първо четене проектите на правителството и на Обединени патриоти за промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Във връзка с европейска директива Министерският съвет предлага променя в категоризацията на пиротехническите изделия. В съответствие с директивата се изменят и категориите за огнестрелно оръжие като категория D се заличава.

Народното събрание забрани придобиване, носене и употреба на пълнители с голям капацитет. Предвижда се при отсъствие на началника на РУ на МВР съответните разрешения за придобиване на взривни вещества, оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия да се издават от определения със заповед негов заместник. Промените няма да наложат осигуряване на допълнителни финансови средства, посочва вносителят – Министерски съвет.

В законопроекта на Обединени патриоти пък се дава право на сдруженията с нестопанска цел, на които е разрешено да произвеждат взривни вещества, оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия с цел изследване, разработване или изпитване, да могат да извършват и ремонт.

Народният представител от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“ Александър Сиди коментира, че предложението е поставяно и в предния парламент, но поради предсрочният мандат то не е било разгледано. Оказа се, че с поправка от 2012 година, която отменя правилника за дейността на закона, се отнема вече даденото правото на спортните клубове в България да ремонтират своето оръжие.

Проектът мина на първо четене, а в работната група сме се разбрали с колегите от ГЕРБ, че ще бъде преправен текстът, където има някакви проблеми с него. След това  очакваме да ще мине на второ четене, с което надаваме се тази несправедливост с финансирането да бъде поправена, обясни още Александър Сиди.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *