Парламентът обяви Велико Търново за историческа и духовна столица

Парламентът обяви Велико Търново за историческа и духовна столица

13 април 2019  |   0 коментара

Единодушно с 99 гласа „за“ депутатите обявиха Велико Търново за историческа и духовна столица на страната, съобщава БНР.

Предложението бе извънредна точка в заседанието. То е от Инициативен комитет, представляващ великотърновската общественост, и подкрепено с решение на Общинския съвет на града от 28 март 2019 година. В мотивите се посочва, че градът е ключов не само за българската и европейската история, но и за българската идентичност. 

Депутатът от „Обединени патриоти“ доц. д-р Милен Михов определи важността на старата столица като начало на хилядолетна държавна традиция и началото на конституционализма у нас. Михов предложи да се възроди старата българска традиция и всеки нов български парламент, тръгвайки по своя път, да полага клетва във Велико Търново. 

През 1990 г. VII-ото Велико народно събрание беше открито във Велико Търново именно като символ на тази приемственост, на тази държавотворна идея и роля на Велико Търново. Днес ние ще вземем това решение и във вторник ще заседаваме за втори път в Търново след 1990 г. Нека да поставим законодателните и нормативни условия така, щото всеки нов български парламент да тръгва в своя път, полагайки клетва именно на онова място, където строителите на съвременна България са записали основите на българската демокрация, заяви доц. Михов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *