Българи откриха паметник на Левски в Цариброд

Българи откриха паметник на Левски в Цариброд

19 февруари 2014  |   0 коментара

В навечерието на 141-годишнина от обесването на революционера-духовник Васил Левски бе открит паметник с неговия лик в централната част на Цариброд, днешна Сърбия.

За да почетат паметта на Апостола и да споделят емоционалния момент за българите, живеещи в Западните покрайнини, присъстваха министър-председателите на България и Сърбия, редица общественици, историци, представители на местната власт в България и наши сънародници от Македония.

Организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов и група от Кюстендил, предвождана от председателя на партийната структура Георги Петров, поднесоха цветя пред монумента.

Това е третият паметник на Васил Левски в Сърбия, предшестван от тези в Белград и Босилеград. Инициативата е на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия, а автор на проекта е проф. Валентин Старчев.

Това е 151 поред паметник на Васил Левски в България, заяви пред събралото се множество кметът на Цариброд Небойша Иванов. Той също така добави, че разбира български език и няма нужда от преводач, тъй като е родом от южна Сърбия.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *