Паметник-барелеф на Васил Левски беше открит в с. Екзарх Йосиф

Паметник-барелеф на Васил Левски беше открит в с. Екзарх Йосиф

27 юли 2020  |   0 коментара

Нека никога не забравяме идеалите на Апостола на свободата и помним завещаните ни от него ценности, които служат на всички нас като морален компас във времена на изпитания. Неговото дело завинаги ще остане част от нашата национална идентичност. Вярвам, че заедно ще успеем да съхраним и предадем на следващите поколения устрема за единение, чувството за принадлежност към богато минало и непримиримостта с подтисничеството. Нека носим в сърцата си вярата в бъдещото на родината и способностите на нашия народ, това се казва във връчения поздравителен адрес от името на областния управител на Русе Галин Григоров на кмета на село Екзарх Йосиф Илия Данев по случай тържественото откриване на паметник-барелеф на Васил Левски в населеното място.

Областният организатор на ВМРО - Русе Траян Тотев от името на дарителите поздрави жителите на селото, които станаха вторите притежатели на паметник на Апостола в област Русе. В словото си той призова ежедневно хората да се прекланят пред Левски, да си дават сметка за какво той е дал живота си и да следват неговите завети.

Пресиян Костадинов, секретар на ВМРО – Русе, отбеляза интересни факти за живота и делото на Апостола.

Автор на паметника, който е дарение за селото, е общинският съветник в Столичния общински съвет от ВМРО Димитър Антов, който е и каменоделец.

Целта на инициаторите е чрез паметния знак да бъде увековечен споменът за делата и идеалите на един от най-великите българи Васил Иванов Кунчев, както и все повече места в страната да се сдобият с подобни паметници, на които хората да могат да поднасят цветя и да почитат паметта на далите живота са за благото на Родината.

На близо 2,3 м. монумент е изписан и един от заветите на Дякона „Дела трябват, а не думи“.

Приветствие към присъстващите беше отправено и от името на народния представител Искрен Веселинов, а сред официалните гости на събитието беше и ректорът на Русенски университет „Ангел Кънчев“, както и кметове на съседни населени места, а също и общински съветнци от региона.

Припомняме, че в най-скоро време в Русе също ще бъде изграден паметник на Васил Левски, които ще се намира в Парка на възрожденците. Към момента продължават дейностите по подготовка на терена.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *