Паметна плоча на освободителите и опълченците възстановиха от ВМРО във Великотърновско

Паметна плоча на освободителите и опълченците възстановиха от ВМРО във Великотърновско

15 октомври 2019  |   0 коментара

Месец след като при почистване активистите от ВМРО – Велико Търново откриха в обрасъл и занемарен терен счупена плоча, свързана с посрещането от самоводчани на руските освободители и българското опълчение, водени от ген. Гурко, сега воеводите изпълниха поетия тогава ангажимент.

По тяхна инициатива паметната плоча бе възстановена, а районът около паметника – почистен. В църковния храм „Св. Ирина“ в Самоводене бе отслужен водосвет за благослов, успех, здраве и живот, след което бе осветена и паметната плоча. На освещаването присъстваха поддръжници и симпатизанти на ВМРО от Самоводене и Ресен, както и родолюбиви българи, тачещи историческата родова памет.

Като потомък на опълченците Йорго Радов и синът му Димитър Радов, местният краевед Стефан Радов разказа някои исторически подробности за организирането и пътя на руските войски и техните български водачи по пътя им за освобождаване на старопрестолно Търново. В знак на почит към героизма на българските опълченци театралът-самодеец Кръстю Димов рецитира прочувствено Ботевото стихотворение „Жив е той, жив е!“.

За възстановяването на парка около Чешмата на освободителите и поддържане на чистотата в района предстои още много работа, но воеводите са поели инициатива да се случи. Следващото, което предстои, е да бъде поставен контейнер за отпадъци, като за това съдействат и кметовете на Ресен и Самоводене.

ВМРО провежда начинанията „Чиста памет“ и „Зеленото е родолюбие“ в цялата страна. С подобни акции патриотите се грижат за опазване на чистота в природата и „чистотата“ в историята чрез опазване на важни паметни за българския народ места.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *