Официални представители на ВМРО уважиха 143-ата годишнина от Априлското въстание в Бяла черква

Официални представители на ВМРО уважиха 143-ата годишнина от Априлското въстание в Бяла черква

12 май 2019  |   0 коментара

С празнична програма в Бяла черква на 10 май бе отбелязана 143-ата годишнина от избухването на Априлското въстание и участвалата в битките чета на Бачо Киро и Поп Харитон. Заместник областният управител на област Велико Търново Ивета Кабакчиева и заместник-председателят на ВМРО - БНД доц. Милен Михов бяха сред официалните лица, уважили паметната дата.

Празничната програма започна с ученически крос „Бачо Киро“. След финала му в Историческия музей бе открита документална и фотоизложба за историята на града, който е обявен за такъв по повод 100-годишнината от въстанието през 1976 г.

Ритуалът по тържественото издигане на знамената на България, ЕС и Бяла черква на площада със знаковото име „11 май“ бе в присъствието представителни военни части. Великотърновският митрополит Григорий  отслужи Велика вечерня в храма „Св. Димитър“ за упокой на душите на загиналите въстаници. Кметът на Бяла Черква Албена Тодорова, официалните лица и граждани запалиха свещ и поднесоха цветя върху саркофага с костите на Бачо Киро в храма. 

Програмата продължи с възстановка на събитията от 1976 г., факелно шествие до местността „Черничака“ и завърши с тържествена митинг-заря.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *