От 500 до 1000 лв. при раждане на дете в семействата на висшисти в Добрич

От 500 до 1000 лв. при раждане на дете в семействата на висшисти в Добрич

24 февруари 2019  |   0 коментара

Започва общественото обсъждане на правилника за дейността на фонд „Стимулиране на родители с висше образование“. Предложението за създаването му бе внесено от общинските съветници от ВМРО на сесията през януари. То бе одобрено от местния парламент на Добрич и бе създадена временна комисия за изработване на Правилника за реда и условията за работа и устройство на Общински фонд „Стимулиране на родители с висше образование“ с председател Тихомир Маринов. Още с встъпването си в длъжност обещах да работя за младите хора на Добрич, отбеляза той в интервю за медийна група „Добруджа“.

Идеята ми за този фонд е от повече от година, но в това време проучвах сходните практики в други общини на България и резултатите, които дават, обясни Тихомир Маринов. Той се надява инициативата да е първата стъпка към задържането в Добрич на образованите млади хора. Според него, много голям проблем на града е, че след като завършат университет в София, Варна, Пловдив или чужбина, нищожен процент от хората се завръщат в Добрич. Тихомир Маринов е категоричен, че изискването за висше образование от кандидатите за финансово подпомагане не е дискриминаращ критерий. Целта е да стимулираме хората, които са вложили в себе си и да покажем на младите, че общината мисли за тях, обясни общинският съветник.

В изготвения от временната комисия проект на правилник за дейността на фонда е заложено право на финансова помощ да имат родители, които са завършили висше образование и поне от година са с настоящ и постоянен адрес в Община Добрич. Изискванията важат и за майката, и за бащата. Заявления ще се подават до 30 дни след раждането или осиновяването, каза Маринов.

Той поясни, че сумата за подпомагане за първо дете е 500 лева, за второ – 700, а за трето и всяко следващо – 1000. При близнаци родителите им ще получават двоен размер.

За тази година е заложено фондът да разполага с 30 000 лева от общинския бюджет. В правилника е предвидено фирми също да могат да се включат като спонсори, като вече се водят разговори с представители на местния бизнес, заяви общинският съветник от ВМРО.

Общественото обсъждане на проекта ще продължи месец, след което на заседанието на Общинския съвет в края на март ще бъде внесен за окончателно одобрение. Предложения и коментари гражданите могат да изпращат на имейл: dobrich@dobrich.bg, насърчи всички Тихомир Маринов.

Комисия, съставена от трима общински съветници и двама представители на общинска администрация, ще заседава всеки месец и ще разглежда за одобрение постъпилите молби, обясни воеводата.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *