От ВМРО – Благоевград посадиха 600 фиданки във Влахина планина

От ВМРО – Благоевград посадиха 600 фиданки във Влахина планина

16 април 2018  |   0 коментара

Общинската организация на ВМРО - БНД в Благоевград се обърна с молба към директора на Югозападно държавно предприятие (ЮДП) инж. Дамян Дамянов, в която Организацията изрази своето желание да бъде включена в активностите на предприятието по залесяването в рамките на „Седмицата на гората” за 2018 година.

ТП „Държавно горско стопанство Благоевград” в лицето на директор инженер Калин Зашев определиха за хората на ВМРО квадрант 300 Н, в района на с. Дебочица около махала Стамболиева, Влахина планина на около 25 км. от Благоевград за залесяването.

Групата от 15 души доброволци от ВМРО бе водена от заместник областният управител Иван Стоянов и председателят на Общинския комитет на червено-черните Станимир Радулов. Акцията е част от кампанията на ВМРО „Зеленото е родолюбие“, която се бори за запазване на природата.

Петко Ангелов от ТП „Държавно горско стопанство Благоевград” разясни, че мястото е било ареал на насаждения от Бял бор, но той е унищожен от Върхов корояд. Върховият корояд е малък бръмбар, основен вредител и причинител на изсъхването на големи площи от бор. Вдълбава се в кората и разкъсва проводящата тъкан на дървото. Така се нарушава хранителният и воден баланс на растението, а това довежда до изсъхване, разясни заместник-директорът Ангелов.

Поради тази причина горското стопанство е извършило санитарна сеч, като препоръката на специалистите е този път да се засади Черен бор, който е много по-устойчив на вредителя.

Пет часа бяха необходими на доброволците от ВМРО с помощта на работници от ТП „Държавно горско стопанство Благоевград” да засадят 600 фиданки от Черен бор на над 2 декара площ.

Цоня Кръстева от дамската секция към Организацията изрази всеобщото удовлетворение от досега с гората и природата във Влахина планина. Сега сме съвсем близо до чувството, което е съпътствало нашите предци, дейците на ВМРО, които са бродели с четите по тези приказно красиви места в планината, каза тя.

Първият организиран „Празник на залесяването” е на 12 април 1925 г. и е резултат от разбирателството между две министерства - на народното просвещение и на земеделието, както и на държавните имоти, които със съответните окръжни дават указания за провеждането му. Денят се пада Благовещение, честването започва тържествено с молебен пред храма „Св. Александър Невски“ и завършва "с посаждане на дръвчета в покрайнините на София. Цялата софийска преса отбелязва събитието. През първата година на

Празника на залесяването са засадени 420 000 горски фиданки и са посети 20 кг горски семена, на следващата година те са съответно 3 120 000 броя и 208 кг семена. Прелиствайки вестници и списания от следващите години, установяваме, че празникът започва да се провежда в цялата страна и добива естествена популярност.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *