Окончателно отхвърлиха обвиненията на БХК срещу ВМРО

Окончателно отхвърлиха обвиненията на БХК срещу ВМРО

30 октомври 2014  |   1 коментар

Прокуратурата е прекратила разследването срещу заместник-председателя на ВМРО и настоящ евродепутат Ангел Джамбазки. Той бе разследван за подбуждане към насилие и омраза на расова основа, както и за подбуждане към извършване на престъпление пред множество хора.

Тази информация бе оповестена от специализирания портал „Правен свят“

Повече за казуса може да прочетете по-долу:

Повод за образуване на делото бе протест преди година на ВМРО и други формации, под наслов „Шествие срещу имигрантското нахлуване“. Тогава Българският хелзинкски комитет (БХК) сигнализира главния прокурор Сотир Цацаров за извършени престъпления по време на протеста, а от прокуратурата съобщиха, че няма да толерират подобни прояви и ще упражнят всички свои законови правомощия. „Това касае и всички призиви за „изчистване на града", за предприемане на „действия по самозащита“ и посегателства върху чужди граждани, както и за „създаване на доброволни патрули и отряди“ за „въвеждане на ред“, се казваше в съобщението на прокуратурата по този повод.

Софийската районна прокуратура (СРП) започна разследване срещу Джамбазки и други неизвестни лица. В сигнала на БХК пък бяха описани изявленията му, както и тези на председателя на Сдружението на българските футболни привърженици Елена Ваташка.

На 26 юни обаче СРП е прекратила разследването, след като е преценила, че деянието не представлява престъпление, съобщиха за „Правен свят“ от прокуратурата. Мотивите в постановлението са, че думите на Джамбазки могат да се приемат като проявление на свобода на изразяване на мнение.

От БКХ са обжалвали прекратяването пред Софийската градска прокуратура, която обаче на 5 септември го е потвърдила.

Коментари

  • Митре Турунджов

    октомври 30, 2014 в 3:48

    Всички тези съмнителни индивиди от така наречения Хелзински Комитет, усърдно работят срещу българските национални интереси, и те трябва да бъдат предадени на Софиската района прокуратура и вхъплени в затвор. Това се полага на отцеругателите, продали душите си за жълти стотонки.
    Позор на подостъпниците! БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *