Откриха фотоизложба за чешмите на Добруджа

Откриха фотоизложба за чешмите на Добруджа

12 февруари 2018  |   0 коментара

ВМРО - Тервел отбелязва годишнините от Освобождението и гибелта на Апостола

Фотоизложба „Чешмите на Добруджа” на заслужилия краевед и родоизследовател Иван Жечев бе открита на 9 февруари в Клуба на патриота в Тервел. Инициативата е на местната организация на ВМРО в добруджанския град по повод 10 години от основаването ѝ. В Клуба на патриота е подредена и изложба от книги и документи, посветени на делото на Васил Левски и портрети на изтъкнати наши борци за национално освобождение. Поводът е 145-годишнината от гибелта на Апостола на свободата и 140 години от Освобождението на България от турско робство. Книгите, документите и снимките са от личната библиотека на инж. Костадин Станчев – общински съветник и председател на ВМРО – Тервел.

Щастлив съм, че идеята за съхраняване и отстояване на българщината, за възпитание на подрастващите в любов към род и Родина, към родния край намира все повече привърженици в община Тервел. Възкресяването на спомена за миналото вече е приоритет и на общинското ръководство, отбеляза инж. Коста

Гости на откриването на изложбата бяха областният управител Красимир Кирилов, общинските съветници от ВМРО в Добрич Пламен Николов и Тихомир Маринов. Присъстваха десетки граждани и гости на Тервел. Всички бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол. Женска певческа група от Пенсионерски клуб № 1 отправи музикален поздрав към присъстващите. Стихове, посветени на борбите на българския народ за свобода, рецитираха петокласниците от СОУ „Йордан Йовков“ Синан Осман и Глория Симеонова.

Над 250 снимки съдържа колекцията на Иван Жечев. Тя е плод на неговата изследователска дейност, посветена на проучване на чешмите в Добруджа – изключително важни в миналото заради недостига на вода. Оказва се, че най-много са запазените чешми в община Добричка – 140. В Тервелско са 45. В община Крушари са съхранени 35 чешми, в Добрич – 10-12, толкова и в Балчишко и Каварненско. В община Генерал Тошево има 5 чешми, в Шабленско има само едно аязмо – в с. Крапец, разказа Иван Жечев.

Присъстващите поздравиха родоизследователя и организаторите на изложбата за усилията, които полагат за съхраняване на родовата памет и предаването ѝ на бъдните поколения.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *