Откриха паметник на Списаревски в Белоградчик

Откриха паметник на Списаревски в Белоградчик

31 май 2019  |   0 коментара

В гр. Белоградчик беше открит паметник на капитан Димитър Списаревски. Летецът-изтребител, извършил първия въздушен таран в историята на българската авиация, е роден в гр. Добрич, но след окупацията на Южна Добруджа от Румъния заедно със семейството си се премества в балканския градец и живеят в родната къща на майката Елисавета Списаревска.

Паметникът с мраморно-гранитно българско знаме и с официалния портрет на героя от 1943 г. бе направен с усилията на арх. Миломир Богданов - изпълнителен секретар на комитет „Криле на нацията „Проф. д-р Божидар Димитров“, каменоделецът Димитър Антов и с добрите заслуги на пунктовия началник на комитета в Белоградчик г-н Ванчо Стаменов Иванов. В изграждането на възпоменателния знак беше вложен много безвъзмезден труд, скромни народни дарения, както и подкрепа от кмета на община Белоградчик инж. Борис Николов. Особено важен бе финансовият принос на ВМРО.

Службата в памет на кап. Списаревски, загинал в защита небето на България, беше водена от протосингелът на Видинската Митрополия архимандрит Антим.

Народният представител Красимир Богданов поднесе приветствие от името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

На събитието присъстваха регионалният организатор на ВМРО за Северозападна България Марин Цветков, членовете на Организационния съвет Софрони Захариев от Монтана и Лъчезар Кръстев от Видин, председателят на ВМРО в Белоградчик Тодор Цеков, председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски“ Васил Василев и др.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *