Откриха Културно-информационен център на българите в Звонци

Откриха Културно-информационен център на българите в Звонци

05 юни 2018  |   0 коментара

България очаква много повече жестове на приятелство от сръбска страна, заяви в словото си народният представител от Патриотите Красимир Богданов

Културно-информационен център на българското национално малцинство в Западните покрайнини „Звонци-Бабушница“ отвори врати на 1 юни.

Председателят на КИЦ „Звонци- Бабушница“ Саша Златанов представи гостите на събитието: посланикът на България в Сърбия Радко Влайков, генералният консул в Ниш Едвин Сугарев, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, депутатът от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“ Красимир Богданов, кметът и председателят на общинския съвет на Община Бабушница Сладжана Николич и Саша Лазаревич, Делян Дамяновски – изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България.

От името на Обединени патриоти и групата за приятелство България – Сърбия в Народното събрание приветствие отправи Красимир Богданов:

Приятелството между двете държави не трябва да се показва само на думи. Оценяваме демократизацията на Сърбия и промяната в отношението към българското национално малцинство в Западните покрайнини. Откриването на този център е стъпка в правилната посока, но България очаква много повече жестове на приятелство от сръбска страна.

Хората от Звонския край се нуждаят от подкрепа от българската държава за по-сериозни инвестиции, за разработването на трансгранични проекти и отварянето на ГКПП при с. Петачинци.

Богданов припомни за добрия пример в тази посока, оказаната преди няколко години от Община Мездра помощ за възстановяването на църквата в Звонци, което предизвика аплодисментите на местните хора.

Исторически Звонският край е район, който принадлежи на Трънската околия. Откъснат е от България през 1919 г. по силата на Ньойския договор. До 1964 г. село Звонци е било общински център, обединяващ няколко села с почти изцяло българско население. Днес една част от селата са в рамките на Община Димитровград (Цариброд), а други са присъединени към Община Бабушница с преобладаващо сръбско или сърбизирано население.

В миналото поминъкът на българско население се е осъществявал основно чрез рудника в с. Ракита и балнеоложкият курорт „Звонска баня“. Днес тези обекти тънат в разруха. Въпреки това районът продължава да привлича туристи от България, които  посещават ждрелото на р. Ерма и популярния Погановски манастир. В него има уникални стенописи, сред които е и този на небесния покровител на българите св. Йоан Рилски.

В с. Звонци има клуб на Националния съвет на българите, Основно училище „Братство“, обединяващо децата завършващи начално образование в училищата в четири околни села, православен храм „Св. пророк Илия”, възстановен през 2006 г. с изключителната подкрепа на Общинския съвет и тогавашното ръководство на община Мездра. Подкрепа за своето културно и национално оцеляване звончани получават от общините Трън, Костинброд и Перник.

До края на 40-те години хората от двете страни на границата имат пряка връзка помежду си чрез пропускателен пункт, но след конфликта между Тито и Сталин връзката с България окончателно е прекъсната. Въпреки договореното между България и Сърбия откриване на ГКПП при с. Петачинци, до момента конкретни действия не са предприети. Местните хора остават с надеждата, че проектът ще се осъществи и ще съживи този забравен край.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *