Откриха изложба за Първата световна война

Откриха изложба за Първата световна война

05 септември 2016  |   0 коментара

В Регионалния исторически музей във Враца беше открита изложбата „Голямата война (1915 – 1918)“, посветена на 100-годишнината от Първата световна война и освобождението на Македония. Неин автор е инж. Румен Кузов, който е предоставил 36 фотоса от семейния си архив.

За първи път изложбата беше представена в сградата на Народното събрание. Експозицията е под патронажа на заместник-председателя на 43-ото Народно събрание Красимир Каракачанов и е създадена с финансовата подкрепа на народния представител от Русе Искрен Веселинов.

Изложбата беше открита от директора на РИМ Враца Георги Ганецовски. Кратък рецитал изнесе Галя Христова, а народният представител Красимир Богданов запозна присъстващите с българското участие в Първата световна война.

Тази изложба се открива в навечерието на две бележити дати – 6-и септември, когато ще отбележим 131-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и  100-годишнината от подвига на 35-и пехотен врачански полк, освободил гр. Добрич от румънската окупация, заяви Богданов.

Инж. Кузов, който пристигна специално за събитието, представи историята на експозицията.

Тя е свързана както с илюстрация на военните успехи на българската армия по бойните полета на Македония, боевете при Дойран, Криволак, река Черна, поречието на река Струма, така и с уникални фотоси от войсковия живот зад фронтовата линия, които до сега не са били публикувани. По-голямата част от тях са изпращани от фронта до частен адрес в гр. Оряхово, а на гърба на снимките са дадени подробни обяснения за събитията, които отразяват, разказа авторът.

Изложбата предизвика сериозен интерес още в деня на откриването си, а врачани ще могат да я видят в голямата зала на ХГ „Иван Фунев“ към РИМ Враца до края на месец септември. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *