Огнян Герджиков: Търново заслужава кмет, доказал се като интелектуалец

Огнян Герджиков: Търново заслужава кмет, доказал се като интелектуалец

16 октомври 2015  |   0 коментара

Проф. Пламен Легкоступ, издигнат от „Патриотите – ВМРО“, получи подкрепа за кандидатурата си за кмет на Велико Търново и от юриста и политик проф. Огнян Герджиков.

Аз съм академичен човек, също и проф. Легкоступ е академичен човек. Велико Търново е с огромно културно и историческо значение за България и затова искам да бъде начело кмет, доказал се като интелектуалец, заяви проф. Герджиков.

Една от големите ми болки е, че до властови позиции се домогват хора с невисок професионализъм и с недостатъчно сериозни морални устои. Аз познавам проф. Легкоступ от доста време като ректор на Великотърновския университет и съм убеден в неговите качества – и професионални, и морални. Знам, че той може много да направи, затова заставам категорично зад неговата кандидатура. Показателен е самият факт, че той е управлявал ВТУ цели 8 години. Зная колко е трудно управлението на едно такова научно звено, а проф. Легкоступ се справяше блестящо с тази трудна задача. Човек, който може да управлява един университет, очевидно може да управлява и един град, подчерта Огнян Герджиков.

Той обяви, че листата на „Патриотите – ВМРО“, която е с № 21 в интегралната бюлетина, е подбрана много добре.

Тези хора са се доказали като интелектуалци, имат сиво вещество и потенциал да бъдат лицето на Велико Търново, допълни юристът.

За мен тази подкрепа означава много. Първо, защото е от един колега професор и човек от академичните среди. Още повече, че този колега и професор се нарича Огнян Герджиков. Много известно име в българската юридически среди и в България като цяло, знаете той беше председател на Народното събрание, каза Пламен Легкоступ.

Изключително съм му благодарен и за това, че беше един от първите, които се съгласиха да влязат в Националния съвет за възход на Велико Търново, който тепърва ще развива своята дейност. Съветът включва още много представители на академичната сфера, както и хора от бизнеса, изявени спортисти и шампиони, неподвластни на политическата конюнктура и чиято дума тежи на мястото си. Те имат сивото вещество, за да създадем заедно едно ноу-хау, което да тласне напред и нагоре Велико Търново, подчерта проф. Легкоступ.

Според него хората от този съвет ще участват и в работата на общината като морален и обществен коректив, включително и при провеждането на обществените поръчки. Те ще бъдат като морален стожер, за да може наистина това, което говорим като прозрачност, да бъде осъществено на практика, допълни кандидат-кметът.

Изказванията на двамата професори бяха направени при представянето на книгата на Герджиков „Аз не бях политик”. Проф. Легкоступ подари на част от гостите изданието, както и диск с църковни песни на Патриарх Неофит, който наскоро отпразнува своята 70-годишнина.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *