Общински съветник пита: Има ли глобени „Свидетели на Йехова” в Бургас и колко са те?

Общински съветник пита: Има ли глобени „Свидетели на Йехова” в Бургас и колко са те?

12 декември 2018  |   0 коментара

Религиозният култ е засилил сериозно дейността си в последната година, алармира Георги Дракалиев

Членовете на „сектата” разполагат рекламните си щандове на възлови места в Бургас и пропагандират вярванията си

Колко акта са наложени на и колко наказателни постановления са издадени на активистите от „Свидетели на Йехова”, които през последната година отново са се активизирали сериозно в Бургас. Този въпрос задава общинският съветник Георги Дракалиев към местния парламент с входящо писмо, настоявайки за писмен отговор, съобщава „Флагман“.

Питането идва в контекста на това, че Дракалиев още отдавна изтъкна за проблема, при който „религиозните фанатици” пропагандират и рекламират „сектантските” си вярвания свободно, въпреки няколкото общински наредби, забраняващи подобни действия.

Бургас безспорно се промени през последните години и това е видимо на всички жители на града. Едно от нещата, които обаче не се промениха, е твърдата безцеремонност, с която активистите от местното подразделение на „Свидетели на Йехова” отказват да спазват и да се съобразяват с наредбите, приети от Община Бургас, коментира в писмото си Дракалиев.

Той изтъква, че от години на различни възлови места в града – спирката на Операта, входа на Морската градина, ъгъла на бул. „Демокрация” и ул. „Адам Мицкевич”, спирката на УМБАЛ - Бургас, на втората спирка в жк „Меден рудник” и др., рекламни щандове на спорната религиозна общност, изпълнени с пропагандна литература, продължават да стоят безнаказано. Докато активистите на организацията „зарибяват” бургазлии.

„Свидетелите на Йехова” е един от най-рекламираните и в известен смисъл най-проспериращият култ в наши дни. Той произхожда от адвентизма, като за негов създател се счита американецът Чарлз Тейт Ръсел. Вярванията им се отличават от тези на всички други християнски деноминации. Към 2016 г. броят на вярващите в култа е близо 8.3 млн. души по цял свят, като в Българи култът е разделен на около 60 общности в цялата страна.

Въпросът на Дракалиев е основателен, тъй като действията на организацията са в разрез с Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементи на градското обзавеждане, както и Наредбата за рекламната и информационна дейност на територията на Община Бургас.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *