Обществени нагласи: Обединените патриоти се борят за още 200 000 гласа

Обществени нагласи: Обединените патриоти се борят за още 200 000 гласа

22 март 2017  |   0 коментара

Данните на експресно проучване на „Барометър България“ показват, че третото място на предстоящия парламентарен вот категорично е заето от коалицията „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“.

Допитването е реализирано в последното денонощие (21-22 март 2017 г.), като се отчита ръст в подкрепата за патриотичното обединение в следствие на блокадата на българо-турската граница.

Нарастващата заплаха от Турция в оставащите дни до изборите позиционират Обединените патриоти като предпочитана политическа опция за допълнителни 200 000 гласоподаватели, посочват анализаторите от „Барометър България“, цитирани от Нова телевизия.

Според тях, ако предпочитанията се реализират, на 26 март дори е възможна уникална за България ситуация - изравняване на резултатите на първите три сили - ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти, като последните добавят подкрепа на финалната права, взимайки най-голям дял от алтернативния вот.

Въпреки отмяната на санкциите при негласуване, което има демотивиращ ефект в посока спад на избирателната активност, говоренето срещу изборните туристи от Турция мобилизира българите да отидат до урните, за да се минимизира ефектът на този външен вот, допълват от агенцията.

Нагласите за гласуване на изборите на 26 март сред анкетираните са: ГЕРБ – 22,1%, БСП – 21,6%, ОП – 16,3%, ДПС – 6,5%, ВОЛЯ – 5,8%, РБ-ГН – 3,6%, други – които според прогнозата няма да прескочат бариерата от 4% за влизане в Народното събрание – 2,2%, Не съм решил – 7%, Няма да гласувам – 14,9%.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *