Общата кауза на нашите евродепутати трябва да е България

Общата кауза на нашите евродепутати трябва да е България

10 май 2014  |   0 коментара

Национализмът в никакъв случай не е евроскептицизъм и ксенофобия, той е политическото проявление на родолюбието

Един български евродепутат трябва да постави на първо място борбата за усвояването на всеки евроцент. Дали това ще са субсидии за земеделие или образование, няма значение – важното е да не влизат в джобовете на шепа хора, а да са е в интерес на всички български граждани. Този извод направи заместник-председателят на ВМРО и кандидат за български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки в студиото на Канал 3.

Като втори в листата на коалиция „България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден“, с реален шанс за влизане в Европейския парламент, Джамбазки обяви убеждението си, че не е толкова важно българските представители към кое европейско семейство принадлежат, а е важно да се придържат към българския национален интерес. Той припомни, че национализмът не е нещо лошо, не е равен на евроскептицизмa и ксенофобията, а е политическото проявление на родолюбието.

Поставяне на условия за присъединяването на Сърбия и Македония към ЕС по отношения на българските малцинства, както и въпросът за членството на Турция , начело на която е доказаният диктатор Ердоган, който се меси във вътрешните ни работи по линия на ДПС и Реформаторския блок, са сред темите, които са от изключителна важност за България, посочи Джамбазки.

Досегашните ни евродепутати често използваха ЕП, за да водят политически битки, според това дали са представители на управляващите или на опозицията. Това отблъсна хората от представата, че евродепутатите ни работят за обща кауза. Липсва защитата на общия интерес. Обикновено парламентът и у нас, и в Брюксел се използва за разчистване на лични сметки, категоричен бе заместник-председателят на ВМРО.

Според него е задължително да се постави въпросът за защита на интереса на сънародниците ни в чужбина и да се заявява ясна българска позиция по всеки проблем. Джамбазки даде за пример кризата в Украйна, където официално живеят 250 хил. наши сънародници, а българското правителство няма позиция по тази тема, а всичките ни сегашни евродепутати имат различно мнение по въпроса.

Предизборната кампания върви вяло заради това, че голяма част от хората не разбират евроизборите, защото не могат да си представят работата на ЕП и не виждат отражението ѝ върху живота си. В кампанията акцентите падат върху вътрешните проблеми, а не върху възможните европейски перспективи пред България, убеден е Джамбазки. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *