ОбС - Септември отхвърли две разумни предложения на съветника от ВМРО Кузо Божинов

ОбС - Септември отхвърли две разумни предложения на съветника от ВМРО Кузо Божинов

29 август 2019  |   0 коментара

Преди няколко дни на сесия на Общинския съвет на гр. Септември са разгледани две предложения на съветника от ВМРО Кузо Божинов. Едното от тях е свързано с решаването на собствеността на бившите общински училища. Мотив за разрешаването на този проблем е, че ако осегашната методология е била ефективна, нямало е да се стига до разпродаване на нивите в училището в Симеоновец.

Второто предложение е за създаване на велоалея по главната улица на град Септември. И двете предложения са отхвърлени.

Ето и цялото изказване на Кузо Божинов след сесията:

На сесията на общински съвет Септември бяха разгледани две мои предложения. Едното предложение за решение е относно собствеността на бившите общински училища.

Предложих общината да създаде публичен регистър за собствеността на бившите училища (сгради, земя, ниви). Всички имоти трябваше да са публична собственост с цел да се съхранят. Сградите да бъдат използвани само за образователна, културна или спортна дейност. Приходите от имотите, като наеми или рента, да бъдат използвани за поддържане на сградите на бившите училища. В Общинския съвет моето предложение получи подкрепата на двама съветника, единият от които съм аз. Срещу моето предложение се изказаха различни доводи от рода на това, че общинската собственост на бившите училища е достатъчно добре законово защитена до това, че няма средства и служители, за да се създаде регистър. Искам да споделя, че ако беше защитена собствеността, нямаше да се разпродадат нивите на училището в Симеоновец и на други места. Изразих готовност лично да направя регистъра, ако ми бъдат предоставени конкретни материали.

Второто ми предложение събра повече подкрепа в Общинския съвет и беше отхвърлено с цели 8 гласа „За“. Според него на главната улица трябваше да бъде създадена велоалея с нанасяне на пътната маркировка, но според кмета на общината това било изпразнено от съдържание. Съветниците отхвърлиха предложението ми и оставиха съдбата на велоалеята на проектантите.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *