Обсъждат Меморандум за партньорство между Софийска област и Пиротски окръг

Обсъждат Меморандум за партньорство между Софийска област и Пиротски окръг

21 август 2018  |   0 коментара

Заместник областният управител на Софийска област Николай Борисов от ВМРО взе участие в българската делегация

Работни срещи в Цароброд и Пирот проведе българска делегация, в която участваха областният управител на Софийска област Илиан Тодоровq заместник областният управител на Софийска област Николай Борисов, председателят на Държавна агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и генералният консул на България в Ниш Едвин Сугарев. Те проведоха в Пирот работна среща с управителя на Пиротски окръг Драгана Тончич във връзка със сключване на Меморандум за сътрудничество между двата региона.

Бяха обсъдени възможности за сътрудничество в областта на икономиката, туризма, образованието, културата. В хода на разговорите беше обсъдена и идеята Меморандумът да бъде подписан в разширен формат. Целта е успешно да се развива партньорството между Софийска област и Пиротски окръг.

Основен приоритет се поставя върху туризма и развиването на общи поклоннически маршрути.

Надявам се да работим заедно. Ще бъде хубав знак и за интеграцията на Западните Балкани, заяви Тодоров.

От своя страна Тончич изрази желание в най-скоро да бъде подписан Меморандумът.

На срещата генералният консул на България в Ниш Едвин Сугарев определи документа между двата региона като уникален тип споразумение, тъй като досега споразумения са подписвани само на ниво общини, но не и между области от България и Сърбия.

Тодоров, Харалампиев, Борисов и Сугарев посетиха и Културно-информационния център в гр. Цариброд, където обсъдиха възможностите маршрутите на поклонническия туризъм да бъдат разширени, както и посещенията на ученици от местните училища „Св. св. Кирил и Методий“ и „Христо Ботев“ на вилата на областната администрация в курорта „Боровец“.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *