Обединени патриоти с декларация по повод Деня на светите братя Кирил и Методий

11 май 2018  |   0 коментара

По повод 11 май – денят, в който почитаме паметта на светите братя Кирил и Методий, от името на парламентарната група на „Обединени патриоти“ народният представител от ВМРО Йордан Йорданов прочете декларация от трибуната на народното събрание.

С декларацията си от „Обединени патриоти“ се прекланят пред паметта на светите братя, създали българската азбука и благодарение на които днес имаме своята писменост.

Ето и целия текст на декларацията >>>

Днес, 11 май, Българската православна църква почита Светите равноапостоли братята Кирил и Методий.

Най-ранният запазен спомен за отбелязване на тяхната памет е от ХII век, а в по-новата ни история първото честване е през 1851 г. в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров. Няколко години по-късно, през 1863 г., 11 май е установен и за църковен празник.

Това е датата, която през годините на българското възраждане се превръща първо в училищно, а после и във всенародно тържество, изразяващо стремежите към просвещение, към църковна и национална независимост на българския народ.

За значимостта на делото на светите братя е писано много и ще продължава да се пише. Показателен е фактът, че близо 12 столетия по-късно споменът за тях не само не избледнява, а напротив. Все повече хора в България и по света им отдават своята заслужена почит.

За колко от нас и хора от нашето съвремие ще си спомнят след две-три поколения, а за колко след 12 века? При това „машината на времето“ много по-лесно пренася спомена за героите от бойните полета и много по-трудно за хората на перото. Нищо, че продуктът, оставен от последните, е много по-ценен и ползван и днес за разлика от кръвта и костите, останали след сраженията.

Но когато говорим за двамата солунски братя, то те остават непреходни във времето. Получили признанието си като създатели на глаголицата и заради многобройните обучени ученици, един от които – Климент Охридски, по-късно създава и кирилицата, наречена на името на Кирил.

Канонизирани са за светци от църквата за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяването на християнството.

Неслучайно през 1980 г. папа Йоан Павел II ги обяви за светци, покровители на Европа.

А на същия Апенински полуостров, където са обявени за светци, Константин Кирил-Философ приживе в „Беседа срещу триезичниците“ се изправил срещу латинското духовенство, поддържащо теорията за трите свещени езика на християнството – еврейски, латински и гръцки, и им заявил:

„Бог не изпраща ли дъжд еднакво на всички?

Също тъй слънцето не свети ли на всички?

И не дишаме ли еднакво въздух всички?

И как вие не се срамувате като признавате само три езика и като повелявате, щото всички други народи и племена – да бъдат слепи и глухи?“

За радост в началото на ХХI век нещата се промениха. С присъединяването на България към ЕС кирилицата стана едва третата азбука в рамките на съюза (след латинската и гръцката), а българският език бе приет за официален. И вече само и единствено от нас зависи да запазим за бъдещите поколения това, което ни е завещано от двамата братя и техните ученици.

Защото „в началото бе словото“. Но то е обречено на гибел, ако ги няма буквите, които да го запаметят завинаги за идните поколения. От тази гледна точка като народ, който живее от Дунава до Бялото море и от Охрида до Черното море, никой не може да ни отнеме приноса на солунските братя и учениците им към световната цивилизация.

Днес 300 млн. души по света пишат на кирилица и правят така, че делото на Кирил и Методий и техните ученици да съществува во веки.

Дълбок поклон български просветители и честит празник!

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *