Обединени патриоти с декларация в НС по повод Деня на народните будители

Обединени патриоти с декларация в НС по повод Деня на народните будители

01 ноември 2018  |   0 коментара

Проф. Станилов в Деня на народните будители:

Повече пари за култура!

Да се вдигнат заплатите на учените  

Хубавото на днешния празник е, че има широка рамка. Всички, които обичат Отечеството си и работят за него, са будители. Те сътвориха онзи български дух, довел възраждането в България и превърнал средновековния български човек в модерен, буржоазен, който вярва в човешкия разум, както вярва в Бога. Това заяви проф. Станислав Станилов от името на парламентарната група на Обединени патриоти в декларация по повод 1 ноември – Деня на народните будители. 

„Народните будители сътвориха нова България след Възраждането. Те изградиха сакралното пространство на българския народ - университета, библиотеката, театъра, Академията на науките, всичко онова, което крепи съзнанието на българите“, добави още депутатът.

Проф. Станилов подчерта, че вече са гласувани едни прилични заплати на учителите, но трябва да се вдигнат доходите и на учените-изследователи. „Колко време трябва да мине, за да се разбере, че в бюджета парите за култура трябва да бъдат поне 1% от БВП, а не половин?, попита от трибуната патриотът.

Според проф. Станилов трябва да изучаваме делото на будителите, да го продуцираме пред нацията и да даваме пример кой какво е направил.

Той изрази тревожност, че са единици бизнесмените, които плащат за издаване на книги, подпомагат музеи, картинни галерии и библиотеки.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *