Обединени патриоти с декларация в Деня на Западните български покрайнини

Обединени патриоти с декларация в Деня на Западните български покрайнини

08 ноември 2017  |   1 коментар

Ние сме в дълг към българите от Западните покрайнини, заяви проф. Станислав Станилов от трибуната на Народното събрание

С декларация от името на парламентарната група на ,,Обединени патриоти” бе отбелязан Денят на Западните български покрайнини. Документът бе прочетен от народния представител проф. Станислав Станилов. Той припомни тази тъмна страница от българската история и призова на днешния ден да напомним на нашите сънародници извън пределите на страната, че не са забравени.

Ето и част от словото на националиста.

През 1918 г. сръбската армия окупира Западните покрайнини, а не след дълго Ньойският договор предава тези територии на Република Сърбия. С решение на Народното събрание от 1922 г. днешният 8 ноември се отбелязва като ден на внимание на българската нация към сънародниците ни от Западните покрайнини. Тогава, през 1918 г., те са били към 186 хиляди, а сега са приблизително 72 хиляди, т.е. те са се претопили през това време сред сръбската нация. Те се денационализират и причината за този бърз процес е липсата на необходимото внимание от българска страна, българското общество, българската държава за приобщаването им и постоянната поддръжка на това приобщаване към българската етническа черга, както я наричат някои последователи. Ние се намираме в дълг към тези хора. Ние се намираме в дълг към всички външни българи, както ги наричаме, или към българската диаспора във всички държави, която през последните години във връзка с промените, които настъпиха и голямата емиграция, почти толкова българи, колкото са в страната, може да са и навън. Ние имаме българска диаспора във всички съседни държави.

Какво може да се направи сега? Откакто Обединени патриоти са във властта, откакто съществуват партии като АТАКА, като ВМРО, като НФСБ, има един процес на повишено внимание към тези проблеми. Това внимание, което много рядко преди се процеждаше в големите медии, сега вече не е така, има и определен интерес от тези медии. От името на Обединени патриоти искам да кажа, че ще продължим да работим в тази посока. Напоследък имаме успехи – за признаването на българите в Албания и подписването на договора с Македония. Всичко това повишава градуса на внимание към тези българи. Искам да призова всички парламентарни групи, всички политически сили в България да подкрепят нашите усилия за работа с българите в чужбина. Затова, разбира се, и най-вече в Западните покрайнини и в Македония се изискват определени средства, които държавата би трябвало да отделя. Изискват се и определени политики.

Призовавам Ви на този ден да си спомним за нашите сънародници, защото без нашето внимание те няма да просъществуват, а ние без тях сме едно празно място. Българите трябва да ги има. За да ги има българите, ние всички трябва да оказваме определена поддръжка към тях.

Коментари

  • Demokracy

    ноември 10, 2017 в 11:04

    С какви очи изисквате от Сърбия права на местните сърби определени от такива като вас за българи, като в същото време като магарета на мост упорито отказвате да дадете права на мацинствата в българия. Значи в българия за малцинствени права не искате и да чуете. Унитарна държава е била българия. Но за Сърбия настоявате там да им се дават на местните сърби обявени за българи права. Сърбия не е ли унитарна и тя държава че да изисквате даване на права.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *