Обединени патриоти предлагат по-строги наказания за насилие над медици

Обединени патриоти предлагат по-строги наказания за насилие над медици

18 декември 2019  |   0 коментара

Размерът на наказателната мярка за тежка телесна повреда да бъде увеличен на седем години се предлага в законопроекта за промени в Наказателния кодекс

Народните представители групата на „Обединени патриоти“ внесоха в деловодството на Народното събрание предложения за промени в Наказателния кодекс, с които се увеличава минималният размер на наказанието „лишаване от свобода“ в случаите на квалифициран състав на лека, средна и тежка телесна повреда, когато същата е причинена на медицински специалист при или по повод на изпълнение на службата или функцията му. При тежка телесна повреда наказанието да е 7 години вместо досегашните 5, при средна – 5 вместо 3 години, а при лека телесна повреда с разстройство на здравето на 2 години вместо 1.

Необходимостта от промяна в НК се обосновава от повишения брой посегателства върху медици и през тази година. Пред медии в парламента председателят на НФСБ Валери Симеонов цитира данни от изследване на Българския лекарски съюз, според които около 90 на сто от медиците са били жертва на насилие. Само за 2018 г. имаме около 400 случая на физическо посегателство върху такива служители, посочи той.

Последният случай на агресия стана съвсем скоро – на 3 декември, когато пиян заплаши медици от УМБАЛ-Бургас с газов пистолет с патрон в цевта. На 29 ноември в болница „Света Анна“ в София пациент атакува брутално лекарите и сестрите от Клиниката по хирургия. Той ги обиждал, удрял, блъскал, душил и размахвал белезници.

Народният представител от Враца Красимир Богданов изрази възмущението си от зачестяващите случаи на агресия срещу медицински лица. Той лично се ангажира с проблема при среща с лекарка от Роман, пострадала от нападение на пациенти-цигани. Сега предлагаме промени в Наказателния кодекс, с които увеличаваме наказанията срещу насилниците, коментира депутатът от ВМРО.

Според „Обединени патриоти“ промените в Наказателния кодекс от 2013 г. за нападение над медици очевидно не дават нужния резултат и заради това наказанията трябва да бъдат увеличени.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *