Обединени патриоти предлагат „омбудсман“ да стане „обществен защитник“

Обединени патриоти предлагат „омбудсман“ да стане „обществен защитник“

01 февруари 2018  |   0 коментара

Като български народни представители и български граждани трябва да уважаваме своя прекрасен роден език. Затова и ние от Обединени патриоти предлагаме чуждата дума „омбудсман“ да се замени с „обществен защитник“.

Това заяви от парламентарната трибуна народният представител и секретар на ПГ на Обединени патриоти Юлиан Ангелов по време на дебатите по Закона за изменение и допълнение та Закона за омбудсмана.

Патриотът посочи, че трябва да уважаваме собствения си език, традиции, обичаи и култура и затова и самата институция трябва да носи българско име.

От трибуната дори се чуха различни вариации на думата. Някои колеги говорят за Óмбудстман, други за  омбÝдстман, трети за омбудсмÁн. Имаме много добър превод на български език за тази дума – обществен защитник. Крайно време е да спрем с чуждите термини и да ползваме прекрасния български език, заяви Юлиан Ангелов.

Обединени патриоти между двете четения по проекта за промяна на Закона за омбудсмана ще предложат да бъде сменен термина и вече да се казва Институция на обществения защитник.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *