Обединени патриоти: Паметникът на Бузлуджа не може да принадлежи на една партия

12 юли 2017  |   0 коментара

От трибуната на Народното събрание прозвуча декларация от името на парламентарната група на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ по повод паметника на връх Бузлуджа.

Документът бе изчетен от народния представител и заместник-председател на ВМРО доц. Милен Михов.

С цел недопускане неадекватно на съвременната обществена ситуация парцелиране на историческата памет на обекта на връх Бузлуджа, Парламентарната група на Обединени патриоти препоръчва да се инициират административно-управленски действия за ремонт.

Според Патриотите не бива паметникът за се превръща в партиен символ със съмнителна историческа достоверност.

Пълен текст на декларацията:

Уважаеми дами и господа,

Във връзка със засиления обществен интерес и повдигнатия въпрос на кого „принадлежи“ строителното съоръжение на връх Бузлуджа трябва да си отговорим на няколко въпроса. С какви средства е създадена сградата – отговорът е с обществени средства и доброволен труд от българския народ; какъв паметник е бил – той функционира в периода 1981-1989 г. като Дом-паметник на Българската комунистическа партия, паметник на един партия, управлявала по времето на режим, обявен за престъпен със закон; каква е историческата символика на връх Бузлуджа – наситен с много исторически събития от различни епохи. Всички тези въпроси са в основата на това, че този връх и това съоръжение не трябва да принадлежи на една партия.

Парламентарната група на „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ счита, че отговорните институции на изпълнителната власт – Министерски съвет и Областният управител,  трябва да предприемат съответни законосъобразни действия за опазване и поддържане на държавната собственост, касаеща имуществените и неимуществени права върху визираното архитектурно съоръжение. Обектът е със статут частна държавна собственост и е в състояние на саморазруха, което представлява риск за евентуални посетители и излъчващо спорни послания към гражданите и гостите на страната.

Бившият дом-паметник не е идентифициран като недвижима културна ценност по Закона за културното наследство, но има открояваща се публична значимост. Той е свързан с историческата памет за националноосвободителното движение на българския народ срещу османското владичество, с ярки литературни творби, с Руско-турската освободителна война 1877/78 г., с решението за провъзгласяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г.  и с историята на социалдемократическото движение в края на XIX век. С цел недопускане неадекватно на съвременната обществена ситуация парцелиране на историческата памет на обекта на връх Бузлуджа, Парламентарната група на Обединени патриоти препоръчва да се инициират административно-управленски действия за ремонт, реновиране и музейно експониране на уникалното като архитектура и местоположение съоръжение. Визираните процеси би трябвало да се осъществят в условията на публичност и прозрачност и при недопускане на парцелиране на знанието за миналото и на културната памет на политически или друг принцип.

Историческото минало и културната идентичност на България са обществено богатство и средство за изграждането на национално единство и съгласие. По тази причина очакваното от обществото музейно обновяване на бившия дом-паметник на БКП би трябвало да се осъществи при открояване на консенсусни и безспорни процеси, явления и постижения, с каквито българската история и българската култура разполагат в обем и мащаб, достойни за модерно и атрактивно експониране в архитектурните пространства на уникалното съоръжение, а не превръщането му в партиен символ със съмнителна историческа достоверност, подчинен на политическата целесъобразност в полза на една партия.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *